Nieuws
Milieuvriendelijk spoorpad in Binckhorst

Spoorbeheerder ProRail heeft de afgelopen dagen samen met het bedrijf PlasticRoad, VolkerRail en NS een plastic road geplaatst op emplacement Binckhorst in Den Haag. De elementen in dit pad zijn gemaakt van gerecycled materiaal, met een dun laagje steen als toplaag, zodat het pad niet glad wordt en slijtage van de elementen wordt voorkomen. Het dient als schouwpad en blijft er bij wijze van proef een jaar liggen om te kijken of dit een goed alternatief is.

Een schouwpad is een pad langs het spoor. Hierover kunnen bijvoorbeeld machinisten en schoonmakers de treinen op het emplacement bereiken. Dat moet natuurlijk wel veilig gebeuren. Daarom testen we ook verschillende verlichtingen en belijningen om te kijken wat fijn is in gebruik.

ProRail is blij met deze toepassing, die past in haar ambitie om zo duurzaam mogelijk te werken. Niels van Steenis is verantwoordelijk voor deze proef: ,,Als we iets nieuws aanleggen of vervangen, doen we dat duurzaam en het liefs circulair. In dit geval helpt het ook om de effecten van klimaatverandering te verminderen, omdat het pad heel veel water op kan nemen. Zo krijg je geen plassen en ook geen natte voeten. Omdat er ook slimme verlichting in het pad is aangebracht is dit dus een stuk prettiger voor de gebruikers. Daarnaast groeit er geen onkruid, dus dat scheelt in het onderhoud.”

Volgens projectleider Infra & Systems Rick van der Sluis van VolkerRail is de pilot een prachtige investering in de vernieuwing van de spooromgeving. ,,Met de komst van nieuw materiaal is het altijd een leuke uitdaging om daar mee aan de slag te mogen, zeker als eerste spooraannemer ter wereld die hiermee werkt.”

Na een jaar wordt gekeken of dit een goed alternatief is voor de bestaande paden langs de sporen. Als dat het geval is zouden de paden van PlasticRoad een goed alternatief kunnen zijn voor alle paden langs sporen en ook perrons. (foto ProRail)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter