Nieuws
Hofwijck en Swaensteyn vormen nieuwe organisatie

Huygens’ Hofwijck en Museum Swaensteyn gaan samen een nieuw historisch museum exploiteren onder de naam Stichting Huygensmuseum. De twee museale instellingen hebben hiertoe besloten. De nieuwe combinatie brengt zo op verhalende en museaal aantrekkelijke wijze de unieke geschiedenis van vader en zoon Huygens voor het voetlicht. Ook komt hun relatie met de Oranjes en de geschiedenis van de Romeinse vestigingsplaats Forum Hadriani aan bod.

Huygensmuseum bestaat uit de buitenplaats Huygens’ Hofwijck, waar de geschiedenis van onze Gouden Eeuw tot leven wordt gewekt. Parallel hieraan zal Museum Swaensteyn voortaan als Huygens’ Swaensteyn de museale verbreding en verdieping vertegenwoordigen met wisselende tentoonstellingen en een snel groeiende vaste collectie.

De buitenplaats Huygens’ Hofwijck is een van de best bewaard gebleven monumenten  van ons land. De dichter, componist en diplomaat Constantijn Huygens (1596-1687) liet Hofwijck in 1642 als buitenverblijf bouwen. Zoon Christiaan (1629-1695), één van de leidende figuren van de zeventiende-eeuwse wetenschap, uitvinder van het slingeruurwerk en ontdekker van de ringen van Saturnus, schreef er ‘Kosmotheoros’. Daarin bracht hij zijn kennis van het heelal bijeen. Beroemde bezoekers van Hofwijck waren onder andere Baruch Spinoza en Elizabeth Stuart, ook wel bekend vanwege haar schoonheid als de Queen of Hearts en de Winterkoningin.

Op de locatie Huygens’ Swaensteyn wordt  aandacht besteed aan de geschiedenis van prinses Marianne (1810-1883), dochter van koning Willem I. Daarnaast belicht het museum de cultuurhistorische betekenis van Forum Hadriani, de meest noordelijk gelegen Romeinse vestiging op het Europese vasteland en op twee na oudste stad van Nederland.  Leidschendam-Voorburg werd op grond hiervan onlangs de status van Unesco Werelderfgoed toegekend.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter