Nieuws
Partijbeeld gemeenteraadsverkiezing

Op 14, 15 en 16 maart wordt de gemeenteraadsverkiezing gehouden. Er doen acht partijen mee. Hoe staan die er voor?

= GBLV. De afgelopen vier jaar de grootste oppositiepartij met eerst negen, later tien (door de overstap van VVD-gemeenteraadslid Arnold Brans) vertegenwoordigers in de gemeenteraad. Onenigheid over de kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezing leidde eind november tot een splitsing in de fractie en het opstappen van het partijbestuur. Gemeenteraadslid Marien van Wijk (vice-fractievoorzitter) stapte uit GBLV en begon een eigen partij LVSL. Recent werd bekend dat fractievoorzitter en boegbeeld Frank Rozenberg niet op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezing komt. Er is een nieuwe kandidatenlijst; Van Wijk is teruggekeerd. Het is een gebroken partij die tracht zich te hervinden. In 2018 goed voor 23,7 procent van de stemmen,

= VVD. De afgelopen vier jaar de grootste coalitiepartij. Maakte de verkiezingsbelofte een nieuwe Vlietbrug in Leidschendam niet waar. Aan een nieuw afvalbeleid, ook een VVD-item, werd 1,5 miljoen euro uitgegeven. Iedere wijk kent nu zijn eigen afvalsysteem. Fractievoorzitter Louise Kortman functioneerde niet. Fractieberaden werden geleid door Ole Heil. De partij schoof op naar rechts. De linkervleugel dolf het onderspit. In 2018 behaalden de liberalen 25,8 procent van de stemmen,

= CDA. De afgelopen vier jaar coalitiepartij. Functioneerde als bijwagen van de VVD. De eigen wethouder, Juliette Bouw, was onzichtbaar. Fractievoorzitter, diplomaat Fred Duijn, stapte na een jaar al op om in het buitenland aan de slag te gaan. Bij zijn benoeming wist de partij overigens al dat zulks kon gebeuren. Zijn opvolger, Gijs Dupont, legde het aan met het lokale partijbestuur. Dat bestuur vertrok maar ook Dupont moest zijn fractievoorzitterschap neerleggen. Ron van Duffelen werd zijn opvolger en nu, ‘omdat er niemand anders was’, lijsttrekker. In 2018 haalde het CDA 15,5 procent van de stemmen,

= D66. De afgelopen vier jaar oppositiepartij. Krabbelde na de mislukte campagne in 2018 met een afwezige Lia de Ridder (ex-wethouder), onder leiding van de nieuwe fractieleider Jacco van Maldegem op. Ontwikkelde nadat men enige tijd op de GBLV-lijn opereerde, een eigen koers. Onder andere door het indienen van een schaduwbegroting en talrijke initiatief voorstellen. Het vertrek van Van Maldegem naar Zeeland (2021) wierp een schaduw over de partij. Fractieleider en lijsttrekker Wouter Jorissen moet zich nog profileren. In 2018 behaalde D66 11,8 procent van de stemmen,

= GroenLinks. Was oppositiepartij doch koos er in het najaar van 2020 voor tot de coalitie van (toen nog) VVD, CDA, PvdA en ChristenUnie-SGP. Dit ondanks de uitspraak dat men ‘nooit’ met VVD en CDA samen in een coalitie zou gaan zitten. Reden om het toch te doen: de verdwenen meerderheid van de coalitie door de overstap van VVD’er Arnold Brans naar GBLV en de noodzaak van een stabiel stadsbestuur. Ondanks nieuwe afspraken met de coalitiepartners gaf GroenLinks principes als altijd 30 procent sociale woningen bij nieuwbouw, betaald parkeren, investeren in groen, op. Een PvdA-motie voorkwam dat er ook nog gekort werd op cultuur (bibliotheek). In 2018 behaalde GroenLinks 10,7 procent van de stemmen,

= PvdA. Was tot mei 2021 coalitiepartij. Enkele maanden daarvoor verloor men boegbeeld Nadine Stemerdink als wethouder. Zij vertrok naar Voorschoten om daar burgemeester te worden nadat haar houding – ik heb alleen interesse in mijn eigen portefeuille – binnen B&W steeds meer wrevel bij de collega’s veroorzaakte. En er ook binnen de gemeenteraad steeds meer ergernis ontstond over haar houding. Als opvolger van Stemerdink schoof de partij Rabin Baldewsingh naar voren: oud-wethouder van Den Haag en mede-verantwoordelijk voor de komst van een windturbine direct voor de deur bij het Zeeheldenkwartier in Leidschendam-Voorburg. Baldewsingh werd door de gemeenteraad niet gepikt, ook niet door de coalitiegenoten van de PvdA. De partij stapte daarom uit de coalitie. Sindsdien proberen de sociaaldemocraten een oppositioneel geluid te laten horen. In 2018 behaalde de PvdA 9,3 procent van de stemmen,

= ChristenUnie-SGP. Werd in 2018 tot eigen verbazing coalitiepartij want de ene zetel in de gemeenteraad hielp de coalitie aan een meerderheid. De partij maakte die positie nooit waar. Op geen enkel moment werd die gebruikt om eigen wensen/ideeën door te drukken. Het coalitiebeleid werd kritiekloos gesteund. Eind 2021 vond ChristenUnie het nodig over te gaan tot ‘broedermoord’. De partij liet weten zelfstandig de gemeenteraadsverkiezing in te gaan zonder SGP. Terwijl men gedurende acht jaar juist onder leiding van een SGP’er, Jan Willem Rouwendal, succes boekte. Eerst als éénmansfractie in de gemeenteraad, daarna als wethouder van onder andere financiën. In 2018 behaalde ChristenUnie-SGP 3,2 procent van de stemmen,

= SP. Deed in 2006 voor het laatst mee aan de gemeenteraadsverkiezing in Leidschendam-Voorburg. Toen haalde men 9,7 procent van de stemmen. De laatste twee jaar tracht de partij weer tot leven te komen. Daartoe werd Piet de Ruiter ingeschakeld. Hij stond ooit aan de wieg van de SP in Leidschendam en was 20 jaar gemeenteraadslid. De Ruiter was voorts Tweede Kamerlid en lid van het SP-partijbestuur. De Ruiter reorganiseerde de lokale SP. Er kwam een nieuw bestuur, leden werden geactiveerd, men liet weer van zich horen. Met name rond de Tweede Kamerverkiezing begin 2021. Nu doet de partij mee aan de gemeenteraadsverkiezing.

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter