Nieuws
230 nieuwe woningen rondom sportpark

Rondom sportpark Duivestijn in Leidschendam moeten 230 nieuwe woningen komen waarvan 30 procent in de sociale sector. De meeste woningen komen op de plek waar nu de maneges Esbi (stopt) en Hestar (verhuist naar Leidschendammerhout) gevestigd zijn.

Dat hebben gemeenteraadsleden te horen gekregen van Jasper van Orden, werkzaam bij gebiedsontwikkelaar Realconomy, bedenker van het plan. Ook zijn nieuwe woningen gepland op de  Veurselaan tussen Den Haan-Groenpark en Nederbragtpark. Daar staan nu 37 woningen van een woningcorporatie uit Oost-Nederland.

Behalve woningbouw wil Realconomy veel meer groen in het gebied realiseren. Auto’s moeten zo veel mogelijk uit het straatbeeld verdwijnen. Onder de woningen die op het terrein van beide maneges gedacht zijn komt een parkeergarage met 160 plaatsen. Daarnaast wordt het hockeyveld van Cartouche dat tegen tennispark Overdam aan ligt opgetild om daar onder 270 parkeerplaatsen te realiseren.

De Esbi-villa en het woonhuis bij manage Hestar blijven behouden en worden opgeknapt. Bij Cartouche komt een tribune. Bezoekers van Cartouche en tennispark Overdam die per auto komen moeten het gebied via de Noordsingel in en uit rijden. Bewoners via de Van Ruysdaellaan en Beguinlaan. Door het scheiden van beide verkeersstromen moet het rustiger in de straten worden en veiliger.

Om het plan te realiseren moet het bestemmingsplan worden aangepast. De bebouwing wordt 3 tot 9 etages hoog. Het plan is nog niet volledig af, aldus Van Orden. De gemeente moet er ook nog medewerking aan verlenen. Pas als die toezegging er is wil Realconomy de formele participatie met buurtbewoners starten. Tot nu toe zijn alleen buurtbewoners die zichzelf hebben gemeld betrokken bij de plannen. De realisatie gaat 4 tot 5 jaar duren.

De leiding van Cartouche, Overdam en Hestar (Esbi is al in handen van Realconomy) staan achter de voornemens. Lisanne van der Veen liet de gemeenteraadsleden namens Hestar weten dat het complex aan het einde van de levensduur zit. Alles moet gerenoveerd worden. Doch dat is economisch niet lonend omdat de gemeente Hestar telkens kortlopende huurcontracten geeft. Zo ontbreekt een lange termijn perspectief waardoor eigenlijk alles stil staat, aldus mevrouw Van der Veen.

De grootste problemen in het gebied zijn: bereikbaarheid (chaos op zaterdag door Mall-verkeer en filevorming), verkeersveiligheid, parkeeroverlast (van Mall-bezoekers), gebrek aan toekomstvisie (er wordt al jaren gesproken over herontwikkeling maar er gebeurt niets).

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter