Nieuws
Den Haag: nieuwe buitenplaatsen aan Vliet

De gemeente Den Haag wil op een aantal plekken aan de oostkant van de Vliet, tussen de Hoornbrug en de NS-werkplaats bij de Zeeheldenbuurt in Leidschendam-Voorburg, de bouw van nieuwe buitenplaatsen toestaan. Dat blijkt uit een nota van B&W. Het betreft Haags grondgebied. B&W van Den Haag stellen dat er al bouwaanvragen liggen.

Bij de buitenplaatsen gaat het om kavels van 90 meter breed en 270 meter lang, gemeten vanaf de Vliet. Per kavel wil Den Haag een hoofdgebouw en meerdere bijgebouwen toestaan. De bebouwing mag 15 tot 20 meter hoog worden. Het hoofdgebouw moet tussen 15 en 100 meter van de Vliet af staan. Bijgebouwen – en dat kunnen ook woningen zijn – moeten achter het hoofdgebouw komen.

Van de kavel mag 5 tot 15 procent bebouwd worden. De rest bestaat uit groen en water. Eénderde van het terrein moet voor eenieder toegankelijk zijn. Het geheel moet worden ingericht als buitenplaats, ook qua landschap en tuinontwerp. Hoge erfafscheidingen en/of hagen zijn verboden. Erfafscheidingen moeten voor 90 procent doorzichtig zijn. Aan de Vlietkant is wel een hek toegestaan. Parkeren moet in een gebouw of ondergronds. De architectuur van de gebouwen moet aansluiten bij de stijl van de buitenplaatsen die er nog zijn en ooit waren.

Volgens B&W van Den Haag heeft een ambtenaar van de gemeente Leidschendam-Voorburg meegedacht over de plannen. Den Haag wil de kwaliteit van het gebied waarborgen. Bij de buitenplaatsen gaat het ook alleen om de rand, aldus B&W van Den Haag. De Westvlietweg wordt op termijn verkeersluw gemaakt, zo meldt men.

Den Haag erkent dat het gebied gold als ‘strategische reserve’. Nu is het echter tijd te verkennen wat ermee gedaan kan worden. B&W van de Hofstad wijzen op procesafspraken die onder leiding van de provincie voor het gebied worden gemaakt. Den Haag zelf is bezig met een ruimtelijke en functionele inrichting van het gebied. De plannen inzake de buitenplaatsen doorkruisen dat niet.

Het gebied kent nog vier buitenplaatsen: Hoornwijck, Vredenoord, Zeerust en Dorrepaal. Verdwenen zijn al Zuidhoorn, deel Vredenoord/Drievliet, Zuiderburgh, Overburgh, Dorrepaal/Leeuwenbergh en Den Hoonaart. (foto Buitenplaatseninnederland.nl)

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter