Dit kunstwerk op deze locatie is bedacht door wUrck architecten en gerealiseerd door M2uur in samenwerking met fotograaf Tjeerd Fonk. Tjeerd is specialist als het gaat om panoramafotografie. Hij beet zich graag vast in de opdracht om een 86 meter lange panoramafoto te maken voor de fietstunnel.

,,We waren het er al snel over eens dat het beeld een referentie zou zijn naar het landschap uit de omgeving, zodat je als het ware het uitzicht blijft behouden als je door de tunnel fietst. De uitdaging lag met name op het technische vlak; een doorlopende panoramafoto in die verhouding maken. Eerst heb ik een aantal tests gedaan om te kijken hoe zo’n beeld eruit ziet en vanuit welke plek ik de foto het beste kon maken”, aldus Tjeerd.

Toen de plek bepaald was, was het zorgen voor de juiste omstandigheden. ,,Ik voerde de opdracht in de zomer uit. Er is dan snel turbulentie boven het landschap te zien door de warmte. De wekker ging daarom regelmatig om 5 uur ’s ochtends, om dat voor te zijn. Want we wilden juist de horizon in beeld brengen. In totaal heb ik zes keer gefotografeerd op verschillende tijdstippen. In het uiteindelijke beeld zijn 50 opnames aan elkaar gezet, die allemaal in 1 take gemaakt zijn.”

Na het schieten van de beelden volgde de nabewerking, waar wUrck ook aan meewerkte. ,,Daarbij vroegen we ons af: welk effect kan je gebruiken om het beeld nog geschikter te maken voor juist die plek? De tunnel wordt met name door fietsers gebruikt. Als je door een landschap fietst, bekijk je het anders dan wanneer je bijvoorbeeld wandelt. Je ogen zijn meer op de horizon gericht, dat deel is scherp, terwijl het deel dat lager zit wat meer vervaagt. Dat dynamische gevoel van fietsen door een landschap, het ‘zoef-effect’, wilden we graag versterken in het panoramabeeld.”

Het beeld is gereproduceerd op glasvezel versterkte steencomposiet panelen en in november 2021 in de fietstunnel gemonteerd.

De fietstunnel Hofweg is volledig vernieuwd. Door de verbreding van de A4 is hij ruim honderd meter in lengte geworden. Er is meer licht doordat er lichtkoepels zijn aangebracht, wat zorgt voor een veiliger gevoel. Ook het panoramabeeld draagt bij aan een prettiger gevoel in de tunnel. (foto RijnlandRoute)