Mening
U zegt het maar: Fundamentele herorganisatie gemeente nodig

‘Bij gelegenheid van de gemeenteraadsvergadering van 7 december 2021 heb ik door een ingezonden brief mijn conclusie aan uw raad doorgegeven die inhoudt dat de gemeente zich niet houdt aan de wet, niet aan uitspraken van rechters en niet aan mededelingen die de gemeente doet tegenover rechters over haar toekomstige gedrag (handelde over beperking verkeer Damcentrum, red.).

De gemeente is er zelfs toe overgegaan om door raadsbesluiten te voorkomen dat er door de gemeente ooit nog feitelijk aan uitspraken van rechters kan worden voldaan. Dit type overheidsgedrag is een permanente ondergraving van de rechtsstaat en vertegenwoordigt een aanval tegen de basale rechtsorde van dit land.

Intussen is bekend geworden dat de gemeente ertoe is overgegaan om inwoners van deze gemeente in hun kerken te bespioneren. Dit laatste heeft wederom niets te maken met de normen en waarden van dit land. In een democratische rechtsstaat, die Nederland zegt te willen zijn, past dit gedrag niet.

De permanente ondermijning en aanval op de rechtsorde alsmede het bespioneren van burgers in kerken is niet meer excuseerbaar. Men kan zich uit deze kwestie eenvoudigweg niet ‘wegexcuseren’.

Gelet op de geschiedenis van dit land slaag ik er voor mijzelf niet in om te bepalen wat kwalijker is: het bespioneren van eigen burgers of het andere wetteloze gedrag dat ik eerder noemde. Met beide gedragingen is het dieptepunt bereikt wat betreft het lokale overheidsbestuur. Het overheidsgedrag vertoont de karaktertrekken van een roofstaat of roofgemeente die zich aan geen regels of basale normen gebonden weet, zoals dat in een rechtsstaat gangbaar is.

Ik heb in december 2021 uw raad dan ook opgeroepen om het daarheen te leiden dat deze gemeente wordt opgeheven. Ik meen, meer precies gezegd, dat álle gemeenten die zich hebben bezig gehouden met het bespioneren van burgers in kerken zichzelf zouden moeten opheffen. Dit, om een nieuwe start mogelijk te maken met het respecteren van de rechtsstaat zoals het kabinet dat in 2021 ook heeft gedaan.

Het zou de gemeente Leidschendam-Voorburg sieren als zij de eerste gemeente is die zich opheft en hierdoor aangeeft dat de op rijksniveau overeengekomen vernieuwing van de bestuurscultuur ook op gemeentelijk niveau geen wassen neus is. Met dit verzoek wil ik tenslotte aangeven dat de schandelijke kwestie van het bespioneren van islamitische medeburgers niet alleen een kwestie is die tegenover deze gemeenschap moet worden rechtgezet. Dit punt grijpt in op een fundamentele tekortkoming en dat vereist een fundamentele herorganisatie van de gemeente om dat punt recht te krijgen’.

(R.W. Overhoff)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter