Mening
Interview lijsttrekker SP Ed van der Schaft

Vlietnieuws interviewt alle lijsttrekkers voor de gemeenteraadsverkiezing van 16 maart. Ze krijgen allemaal dezelfde vragen voorgelegd zodat een vergelijking tussen de standpunten mogelijk wordt. Vandaag SP-lijsttrekker Ed van der Schaft.

= Noem de drie grootste successen (politiek/beleidsmatig) in de laatste 4 jaar en de drie grootste dompers.

De drie grootste successen: de SP heeft in de afgelopen jaren geen zitting gehad in de gemeenteraad. De plek waar politiek en beleidsmatig keuzes zijn gemaakt. Door nu weer mee te doen aan de verkiezingen verwachten wij, met onze raadsfractie, zichtbare successen te kunnen behalen. De drie grootste dompers: De verkeerssituatie rondom The Mall; Het verdwijnen van de Eerste Hulp in Antoniushove; De enorme woningnood.

= De bereikbaarheid van de gemeente is de laatste 4 jaar niet beter geworden. Hoe wel in de komende 4 jaar?

Wat de SP betreft is bereikbaarheid en verkeersveiligheid een prioriteit van het nieuwe gemeentebestuur. Je ziet dat de situatie rondom The Mall enorm verslechterd is, terwijl alle problemen die nu optreden al voorspeld waren. De nieuwe wethouder verkeer moet hier fors ingrijpen en afdwingbare afspraken maken met The Mall over de verkeerssituatie, waaronder het laten afnemen van het aantal bezoekers met de auto en het laten toenemen van het aantal bezoekers met het openbaar vervoer, te fiets en te voet. Een ander risico is de mogelijkheid van een tramverbinding door Voorburg-West. Een Haagse oplossing, die tot Voorburgse problemen gaat leiden. Waarbij de doorstroming en de verkeersveiligheid alleen maar verslechterd. Wat de SP betreft zijn de belangen van onze inwoners leidend en niet de belangen van Den Haag of de belangen van de projectontwikkelaars van The Mall.

= Ondanks beloften en plannen is er de laatste 4 jaar vrijwel geen sociale woning gebouwd. Hoe gaat u dat veranderen in de komende 4 jaar?

De woningnood is gigantisch, veroorzaakt door politieke keuzes. De verhuurdersheffing, ingesteld door de VVD en de PvdA, is eindelijk van tafel. Daarom hebben de woningbouwcorporaties weer meer geld te besteden om te bouwen. De gemeente moet daarom prestatieafspraken maken met de woningbouwcorporaties over de te bouwen woningen in de komende periode. Daarnaast moet slim gekeken worden welke leegstaande gebouwen snel omgezet kunnen worden naar woningen. En tot slot moet gekeken worden of we snel met tijdelijke woningen op braakliggende terreinen de woningnood kunnen oplossen.

= Stompwijk is nog steeds het stiefkindje van LV. Hoe gaat u dat veranderen?

Stompwijk moet weer in het vizier komen van de gemeente en het nieuwe gemeentebestuur. We willen een wethouder die specifiek Stompwijk in haar of zijn portefeuille heeft. Het gemeentebestuur zou maandelijks in Stompwijk moeten vergaderen en de banden tussen de gemeenteraad, het gemeentebestuur en de adviesraad Stompwijk moeten worden verstevigd.

= Haags beleid heeft steeds meer invloed op LV. Hoe gaat u de zelfstandige positie van LV waarborgen? Of wachten we op annexatie door Den Haag?

De reden van de fusie tussen Leidschendam, Voorburg en Stompwijk was ingegeven om een annexatie door Den Haag af te slaan. Toen in 2000 door het kabinet het voorstel van de annexatie werd gedaan, was de SP de enige partij die consequent op elk niveau streed tegen de annexatie. Vanuit de gemeenteraad van Leidschendam, vanuit Provinciale Staten van Zuid-Holland en vanuit de Eerste- en Tweede Kamerfractie. Een annexatie levert alleen maar nadelen op voor de inwoners: zo wordt de kloof tussen het gemeentebestuur en inwoners alleen maar groter, worden de lasten hoger voor inwoners en verschralen de voorzieningen. Ook daarom zal de SP weer op alle niveaus en fronten strijden tegen annexatie en voor een zelfstandige positie van onze gemeente. Daarom is het een voordeel om te stemmen op de SP: een lokale partij, met landelijke dekking.

= De gemeentelijke begroting staat in het rood. Wat te doen: Lastenverhoging voor de inwoners, bezuinigen op bestaand beleid, geen nieuw beleid van een nieuwe coalitie?

Als er werkelijk tekorten zijn op de gemeentelijke begroting, dan wil de SP een doeltreffend manier van extra geld vinden. Welke sterke schouders, kunnen zwaardere lasten dragen? Welke dingen kunnen we nalaten? Daarbij geldt ook dat de landelijke overheid over de brug moet komen met voldoende geld voor de uitvoering van de taken die enkele jaren geleden over de schutting zijn gegooid bij de gemeentes. Denk hieraan de jeugd- en ouderenzorg. Ook daar maakt de SP zich lokaal en landelijk hard voor.

= Wat ziet u als de drie grootste uitdagingen de komende vier jaar?

Het verkleinen van de kloof tussen de inwoners en de politiek en het vergroten van het vertrouwen van de gemeente in haar eigen inwoners; Het verbeteren van de voorzieningen van onze inwoners, denk aan goede zorg en betaalbare woningen. Daarbij hoort ook het verbeteren van de toegang tot voorzieningen; Het aanpakken van de problemen in onze gemeente, denk hierbij aan de verkeersproblematiek in diverse wijken en het aanpakken van armoede onder onze inwoners.

= Bent u als lijsttrekker ook bereid wethouder te worden in een volgende coalitie? Zo ja, acht u zichzelf daartoe geschikt en op grond waarvan dan wel?

Het is aan de kiezer om te bepalen welke partijen groot worden en winst behalen. Daarna is het pas relevant om te bekijken wie geschikt is om deel te nemen als partij en wie de poppetjes worden in het nieuwe gemeentebestuur. Mocht de kiezer ons groot maken, dan hebben we meerdere geschikte kandidaten voor het wethouderschap.

= Indien u aan een coalitie kunt gaan deelnemen, welke partijen hebben dan uw voorkeur als coalitiepartners?

De SP sluit geen partijen bij voorbaat uit. Elke partij die wil meehelpen om de voorzieningen te verbeteren en de problemen wil aanpakken, daar werken we graag mee samen. Partijen die vooral bezig zijn met zichzelf of met het verdelen van de baantjes laten we liever rechts liggen.

= Wat is uw hartenkreet/motto voor de komende 4 jaar?

De bezem erdoor! / Strijd mee, stem SP / SP: de lokale partij met landelijke dekking.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter