Nieuws
Zuid-Holland zet in op quantumtechnologie
De samenwerking van Zuid-Hollandse kennisinstellingen, bedrijven en overheden op het gebied van quantum biedt wereldwijd potentie. De provincie heeft daarom samen met de MRDH en Quantum Delta NL €450.000,- toegekend aan het Zuid-Hollandse ImpaQt. Dit is een consortium van 6 regionale bedrijven dat de eerste Nederlandse NISQ quantumcomputer bouwt.

Quantumtechnologie is in staat om enorme hoeveelheden data in korte tijd te verwerken en veilig te delen. Verwacht wordt dat deze sleuteltechnologie een revolutionaire verandering teweeg gaat brengen, zowel economisch als maatschappelijk. Het Nationaal Groeifonds heeft dan ook €615 miljoen beschikbaar gesteld aan Quantum Delta om Nederland te positioneren als internationaal knooppunt voor quantumtechnologie.

Zuid-Holland staat bekend om zijn innovatieve kracht. Om deze positie te behouden en te verstevigen is vernieuwing nodig. Quantumtechnologie kan hier een grote rol in spelen. Gedeputeerde Meindert Stolk: ,,We kunnen de toekomst niet voorspellen, maar ons wel voorbereiden op de verschillende scenario’s. Het rapport helpt ons om de juiste randvoorwaarden te creëren waarbinnen ondernemers en onderzoekers verder kunnen met deze innovatieve techniek. Zo kunnen we de kansen die quantum biedt optimaal benutten.”

Quantum Delta is het landelijke samenwerkingsverband met verschillende hubs (middelpunten). Twee van deze hubs liggen in Zuid-Holland: Quantum Delft en een hub in Leiden. Gezamenlijk wordt er gewerkt aan het ontwikkelen van elementen voor een quantumcomputer, quantum-internet en bijbehorende applicaties. Maar ook wordt er ingezet op het opzetten van een sterk netwerk, het opleiden en aantrekken van talent en testfaciliteiten. Want zodra de technologie daadwerkelijk werkend is, is de belangrijkste succesfactor daadwerkelijke toepassing.

De Zuid-Hollandse trots is het ImpaQt Consortium: 5 bedrijven uit Zuid-Holland en 1 uit Amsterdam werken namelijk samen aan de realisatie van de eerste Nederlandse quantumcomputer: model Nano NISQ 5Qubit. De provincie en de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag (MRDH) hebben 4 ton geïnvesteerd om de bouw van de computer te starten. Slaagt het project, dan geeft dit de regio wereldwijd een unieke positie als leverancier van quantumapparatuur. (foto Pov. ZH)

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter