Mening
U zegt het maar: Belasting is geen stelen

‘Als politici het heffen van belasting gaan vergelijken met stelen, zetten zij de bijl aan de wortel van de democratie. Want behalve dat zo’n vergelijking van ambtenaren dieven maakt en van burgers slachtoffers(die zich mogen verzetten door geen belasting te betalen), zetten politici met zo’n vergelijking ook zichzelf buiten spel.

Als mede inrichter van het belastingstelsel zou een politicus immers de baas van de dievenbende zijn. Belasting als misdaad neerzetten om een punt kracht bij te zetten is daarom niet zo verstandig.

Toch is dit wat VVD-gemeenteraadslid Philip van Veller deed toen hij in een artikel dat op 7 februari op Vlietnieuws verscheen het GroenLinks plan voor hogere belastingen omschreef als grijpen naar andermans geld.

Grijpen naar andermans geld is immers stelen. Wellicht heeft het raadslid dit niet zo bedoeld en is hij wat doorgeschoten in zijn bewoordingen. Misschien door de verkiezingskoorts.

De hoogte van belastingen word in Nederland democratisch bepaald. Het staat partijen vrij om voorstellen te doen voor de hoogte van belastingen. De kiezer bepaald uiteindelijk wat hij of zij daarvan vind. Met de voorstellen en het resultaat kun je het oneens zijn, maar dat maakt het nog geen diefstal.

Als het raadslid¬† zijn partij respecteert dan zou hij zijn bewoordingen in het vervolg misschien iets zorgvuldiger kunnen kiezen. Noem dat desnoods nieuw elan’.

(Naam inzender bij redactie bekend)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter