Mening
U zegt het maar: Twijfel over verkeersmaatregelen de Mall, terecht!

‘Twijfel over verkeersmaatregelen Mall, En terecht! Er wordt bijna alleen over een betere bereikbaarheid van de Mall gesproken. Echter concrete plannen voor minder verkeer en een betere leefbaarheid in de wijken is nauwelijks aandacht. Het lijkt soms wel een ratrace door de woonwijk voor een parkeerplaats. Te hard rijden, onnodig toeteren, inhalen in een straat met aan twee kanten geparkeerde auto’s, asociaal parkeergedrag, stank-, geluidsoverlast, vervuiling van straten en groenvoorziening, lukraak geparkeerde scooters welke het trottoir blokkeren, parkeren op privéparkeerplaatsen, intimideren en beledigen van bewoners.

Het zijn zo maar een aantal zaken die zich elk weekend voordoen in de woonwijken rondom de Mall. Ook sportverenigingen lijden onder de verkeershinder rondom de Mall. VvE’s die duizenden euro’s moeten investeren om privé parkeerplaatsen vrij te houden van bezoekers/parkeerders van de Mall.

Er is reeds ruim 6000 euro gemeenschapsgeld uitgegeven voor een wandelroute van station Mariahoeve naar de Mall. Om mensen te stimuleren om met het OV te komen, echter parkeren is gratis. Dus weggegooid gemeenschapsgeld, dat beter besteed had kunnen worden en eigenlijk door de Mall had moeten worden betaald.

Wethouder Astrid van Eekelen liet weten dat Mall-eigenaar URW alleen maatregelen op eigen terrein bekostigt en de rest voor de gemeente is. Dat is lekker: de Mall de lusten en de burgers van Leidschendam-Voorburg de kosten en lasten. Dat is makkelijk  ondernemen. Maar maatregelen financieren op eigen terrein? Nou, dan kan er door URW een enorm groot bedrag uitgetrokken worden voor handhaving binnen de Mall want dat is een serieus probleem, zie de reactie van de politiechef de Haas. Handhaving van het dragen van mondkapjes en de anderhalve meter in de Mall is een wassen neus.

Misschien is het nog niemand opgevallen bij URW, maar elk weekend wordt de nooduitgang bij de Jumbo geblokkeerd door lukraak geparkeerde fietsen, scooters of andere soorten voortuigen. Bij de AH is het niet anders, daar moeten de voetgangers over het fietspad lopen omdat de stoep vol met staat met fietsen, scooters enz., maar van enig toezicht of handhaving is geen sprake.

Beste gemeenteraadsleden en partijen die twijfels hebben, stem niet voor dit plan voordat harde afspraken zijn gemaakt in het belang van de burgers van Leidschendam-Voorburg en bewoners van de omliggende wijken om de leefbaarheid, gezondheid en woongenot te verbeteren. Vergeet vooral niet dat de gemeente nu al niet voldoet aan eisen van de Wereld Gezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties met betrekking tot stikstofdioxide.

Blijkbaar dringt het niet tot wethouder Van Eekelen door dat ze in het college van B&W zit om de belangen van de burgers van Leidschendam-Voorburg te behartigen en niet van URW en/of andere projectontwikkelaars. Mocht zij niet in staat zijn een betere en eerlijkere verdeling van de kosten te presenteren, dan rest niets anders dan het opvolgen van de nu reeds gevleugelde uitspraak: functie elders.

Wat betreft de Mall: beter een goede buur dan een verre vriend. Maak het waar en neem je verantwoordelijkheid.

(M.W.)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter