Nieuws
Ook op 12-2 telt elke seconde

Bij het alarmnummer 112 denk je al snel aan zwaailichten en een ambulance die razendsnel met een patiënt naar het ziekenhuis rijdt. Maar hoe werkt dat precies? Wist je dat een ambulance op weg naar HMC speciale verkeersontheffingen heeft? En dat ambulances niet vanaf een ziekenhuis aanrijden?

Op de speciale Dag van het Alarmnummer 112, vijf vragen aan Ernie de Deckere: arts spoedeisende hulp in ziekenhuis HMC Westeinde en medisch manager van de RAV Haaglanden, een samenwerkingsverband van de drie ambulancevervoerders in de regio Haaglanden.

1. Als ik niet dichtbij een ziekenhuis woon, komt de ambulance dan wel snel genoeg?

,,De ambulances staan niet bij een ziekenhuis, maar vertrekken vanuit uitrukposten. De Haagse regio telt acht uitrukposten. Deze posten zijn zo geplaatst dat de ambulance bij spoed elke inwoner in de regio binnen 15 minuten kan bereiken. Dankzij gespecialiseerde ambulancemedewerkers start de behandeling al wanneer de ambulance bij de patiënt aankomt.”

2. Is HMC Westeinde voor een ambulance niet moeilijk bereikbaar door de grote verkeersdrukte in het centrum?

,,Bij ritten met spoed, zoals bij een beroerte of hartaanval, heeft de ambulance een speciale ontheffing om door straten te rijden die met paaltjes zijn afgesloten voor autoverkeer. Bijvoorbeeld het Spui en de Grote Markstraat. In de ambulances zitten sensoren, waardoor de paaltjes automatisch naar beneden gaan. Ook mag de ambulance over de tramrails en busbaan. De ambulance heeft dus minder last van de verkeersdrukte en komt bij een levensbedreigende situatie op tijd bij de spoedeisende hulp in het ziekenhuis aan.”

3. Naar welk ziekenhuis word ik bij spoed vervoerd?

,,Als elke seconde telt, dan beoordeelt de ambulanceverpleegkundige waar de patiënt het best geholpen kan worden. De patiënt gaat dan naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis met de juiste expertise. De 15-minutennorm is belangrijk. Maar wat vooral telt, is dat je bij een beroerte of hartstilstand naar een spoedeisende hulp wordt gebracht waar je direct de juiste hulp krijgt. Waar alle voorzieningen en specialisten aanwezig zijn om de behandeling direct te starten.”

4. Heeft de spoedeisende hulp (SEH) van Westeinde alle voorzieningen?

,,Ja, de spoedeisende hulp van Westeinde is een van de grootste en modernste SEH’s van Nederland. Hier kan direct de juiste zorg geleverd worden, want er staan 24 uur per dag SEH-artsen en een operatieteam klaar voor de patiënt. Het is een zogenaamd Level 1 Traumacentrum. Dit is het hoogste niveau binnen de spoedeisende hulp. In een Level 1-ziekenhuis kunnen alle ernstig gewonde patiënten 24 uur per dag, 7 dagen per week worden opgevangen. HMC is gespecialiseerd in het behandelen van slachtoffers van ernstige ongelukken (trauma’s) en patiënten met acuut hersenletsel veroorzaakt door een bloeding of herseninfarct.”

5. Hoe weet het ziekenhuis wanneer een ambulance komt?

,,Al in de ambulance geeft de ambulancemedewerker aan de spoedeisende hulp van HMC Westeinde door wat de medische toestand is van de patiënt en de informatie die nodig is voor de behandeling. Maar ook wat de verwachte aanrijtijd is en welke specialist nodig is. Iedereen weet wanneer de patiënt binnenkomt. Het hele team staat klaar op de SEH om de patiënt direct te behandelen.” (bron/foto HMC)

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter