Nieuws
Interview lijsttrekker D66 Wouter Jorissen

Vlietnieuws interviewt alle lijsttrekkers voor de gemeenteraadsverkiezing van 16 maart. Ze krijgen allemaal dezelfde vragen voorgelegd zodat een vergelijking tussen de standpunten mogelijk wordt. Vandaag D66-lijsttrekker Wouter Jorissen.

= Noem de drie grootste successen (politiek/beleidsmatig) in de laatste 4 jaar en de drie grootste dompers.

Allereerst is het invoeren van de zelfbewoningsplicht voor koopwoningen een groot succes van D66 om beleggers op de woningmarkt de deur te wijzen, de komende periode gaan we dit verder uitwerken. Ook heeft D66 Leidschendam-Voorburg bruisender en aantrekkelijker gemaakt met bijvoorbeeld het toevoegen van meer groen en het voorstel om de terrassen van horecaondernemers groter te maken. Het derde succes is toch wel de grote stap in een transparanter gemeentebestuur, met bijvoorbeeld de introductie van het subsidieregister.

De domper die stipt op 1 staat is natuurlijk corona met alle negatieve effecten op inwoners van alle generaties. De vele ondernemers hun deuren hebben moeten sluiten en de fantastische evenementen die afgelast moesten worden, domper is dan zelfs nog een understatement. Een andere domper is de leefbaarheid die verder onder druk is komen te staan. Verkeersproblematiek rond de Mall, hoogbouw en onveilige Openbaar vervoer-plannen (OV) aan de rand van onze gemeente. De laatste domper is het gebrek aan betaalbare woningen dat de afgelopen jaren door de coalitie van VVD, CDA, CU/SGP en GroenLinks is gebouwd, zeker als het gaat om sociale woningbouw.

= De bereikbaarheid van de gemeente is de laatste 4 jaar niet beter geworden. Hoe wel in de komende 4 jaar?

De gemeente moet investeren in een betere bereikbaarheid, dat is duidelijk. Het verbeteren van de bereikbaarheid in het Damcentrum heeft stilgestaan, juist terwijl de wethouder van het CDA telkens beloofde dit op te lossen. Verder kunnen we in Leidschendam inzetten op een betere OV-verbinding naar Leidschendam-Zuid. Ook zet D66 in op de ondertunneling van de A12 in Voorburg, de Huygenstunnel. Dat is een plan voor de langere termijn wat we de komende jaren in werking moeten zetten. En natuurlijk hebben mensen zelf ook een verantwoordelijkheid om te kiezen voor beter en schoner vervoer, zoals de fiets of het OV.

= Ondanks beloften en plannen is er de laatste 4 jaar vrijwel geen sociale woning gebouwd. Hoe gaat u dat veranderen in de komende 4 jaar?

Voor D66 is betaalbaar wonen echt een speerpunt. We hebben de afgelopen 4 jaar ons dan ook steevast hard gemaakt voor sociale woningbouw. De norm voor 30% sociale woningen bij ieder nieuwbouwproject hebben de coalitiepartijen telkens laten varen. Wij zullen daar aan vast blijven houden. Daarnaast is bouwen niet de enige oplossing. We moeten ook zorgen dat mensen die te veel verdienen voor een sociale huurwoning, ‘scheefwoners’, doorstromen naar een andere woning, zodat er meer woningen vrijkomen voor mensen die ze echt nodig hebben.

= Stompwijk is nog steeds het stiefkindje van LV. Hoe gaat u dat veranderen?

Stompwijk is wat mij betreft een prachtig, onmisbaar en volwaardig onderdeel van onze gemeente. Tegelijk kan ik me voorstellen dat bewoners van Stompwijk zich minder betrokken voelen bij wat er zich in de rest van de gemeente afspeelt. En daar moeten we iets aan veranderen. Stompwijk en haar inwoners moeten nog beter betrokken worden. De adviesraad Stompwijk kan wat D66 betreft een nog prominentere rol krijgen dan het nu al heeft. Datzelfde geldt voor de inwoners en alle ondernemers die Stompwijk rijk is.

= Haags beleid heeft steeds meer invloed op LV. Hoe gaat u de zelfstandige positie van LV waarborgen? Of wachten we op annexatie door Den Haag?

De gemeente moet veel alerter zijn op projecten die zich afspelen op de grens. Het ontbreekt de gemeente alleen nu aan visie. Je moet als gemeente eerst een positie innemen. De gemeente is namelijk nu te afwachtend en laat ontwikkelingen op de grens over zich heen komen. Leidschendam-Voorburg moet dus een visie hebben op Den Haag. D66 heeft veel contact met de Haagse zusterfractie en maakt zich daar sterk voor de belangen van onze inwoners. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het Hoogwaardig OV-traject. Die bewoners weten ons gelukkig goed te vinden waardoor we samen kunnen werken aan vooruitgang.

= De gemeentelijke begroting staat in het rood. Wat te doen: Lastenverhoging voor de inwoners, bezuinigen op bestaand beleid, geen nieuw beleid van een nieuwe coalitie?

Wij maken liever scherpe keuzes dan dat we de lasten verhogen, en zo staat het ook in ons verkiezingsprogramma. Dwaze ideeën als veel te dure bruggen bouwen, dat geld kunnen we besparen. D66 is altijd bezorgd geweest over onze financiële positie en heeft altijd constructieve voorstellen voor een sluitende begroting ingediend. Met zelfs een keer een tegenbegroting, om te laten zien dat je ambities kunt hebben terwijl je goed op het geld let.

= Wat ziet u als de drie grootste uitdagingen de komende vier jaar?

De woningnood aanpakken. Wonen is een recht en jong en oud moet vrij kunnen zijn om in deze fijne gemeente een woning te krijgen en te betalen. Daarnaast onze leefbaarheid en bereikbaarheid voor alle generaties met goede toegankelijke zorg, inclusief onderwijs en sport en zorgen dat iedereen mee kan doen aan de energietransitie.

= Bent u als lijsttrekker ook bereid wethouder te worden in een volgende coalitie? Zo ja, acht u zichzelf daartoe geschikt en op grond waarvan dan wel?

Laten we eerst de verkiezingsuitslag afwachten voordat we het hebben over wie welke post gaat innemen. Voor mij is het veel belangrijker dat we werken aan vooruitgang in Leidschendam-Voorburg en goede ideeën kunnen verwezenlijken, dan welke persoon op het pluche komt te zitten.

= Indien u aan een coalitie kunt gaan deelnemen, welke partijen hebben dan uw voorkeur als coalitiepartners?

Eerst stemmen, dan de inhoud. D66 gaat voor een coalitie waar we onze standpunten zo veel mogelijk kunnen verwezenlijken ten bate van onze inwoners. De afgelopen vier jaar hebben we ondanks de soms nodige kritische toon vanuit de oppositie ook laten zien dat we een constructieve partij zijn die met iedere partij kan samenwerken. We sluiten geen enkele partij expliciet uit. Voor ons is het belangrijk dat we de komende vier weer mee gaan doen in een nieuwe coalitie en ons nog beter kunnen inzetten voor de dingen die we belangrijk achten voor onze gemeente.

= Wat is uw hartenkreet/motto voor de komende 4 jaar.

Samen werken aan vooruitgang in Leidschendam-Voorburg!

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter