Nieuws
Voorburgse Oranjekwartier in één keer plat

Woningcorporatie Wooninvest wil de 96 sociale woningen in het Voorburgse Oranjekwartier niet gefaseerd slopen. De corporatie wil dat in één keer doen. Dat heeft men gemeenteraadsleden laten weten.

‘Gefaseerd betekend extra kosten en langere bouwtijd. Gevolg hiervan is langer wonen in tijdelijke huizen voor bewoners die willen terugkeren. Ook is er langer overlast voor omwonenden’, aldus Wooninvest.

De woningcorporatie toont zich ook overigens standvastig. ‘Het besluit wat te doen is gevallen. Het gaat nu om het hoe’, zo geeft Wooninvest aan.

‘WoonInvest heeft de beslissing genomen op basis van zes kaders. De financiële component is hier slechts één van. Het belangrijkste toetsingskader binnen de financiële component is de rendementsverwachting. We kijken niet alleen naar de directe investeringskosten, maar ook naar huuropbrengst, onderhoudskosten en levensduur’.

‘WoonInvest streeft naar een rendementsverwachting van 2%, benodigd voor de dekking van rentelasten, vennootschapsbelasting en inflatie, om financieel te kunnen blijven bestaan zogezegd. Nieuwbouw levert een rendement op van 1,81%, de renovatie varianten hebben een negatief rendement’.

De corporatie erkent dat er alleen instandhouding onderhoud uitgevoerd. ‘In 1990 is besloten tot de laatste cyclus. Met het verstrijken van de tijd worden kwaliteitseisen steeds hoger, waardoor het verschil tussen de huidige maatstaf en de woningen uit 1920 steeds groter is geworden. Verduurzaming speelt hier een grote rol’.

De door bewoners gewenste hoogwaardige renovatie is onmogelijk, zo stelt de corporatie, omdat de vloeren dat niet aan kunnen. Over een eventuele monumentenstatus voor de panden merkt Wooninvest op: ‘Het onderhouden van monumenten is een kostbare zaak’.

Na de sloop komen er geen 96 woningen terug doch 100 tot 104. Daarvan zullen er ongeveer tien in de middelhuur-categorie gaan vallen: 750 tot 1000 euro per maand.

Inmiddels heeft de Stichting Open Monumentendag Leidschendam-Voorburg een dringend beroep gedaan op het gemeentebestuur om alles in het werk te stellen om in plaats van sloop een verdergaand onderzoek te doen naar renovatiemogelijkheden van het Oranjekwartier en af te zien van het verlenen van een sloopvergunning.

In 2016 is op Open Monumentendag nog uitgebreid aandacht besteed aan de monumentale waarde van het Oranjekwartier als symbool voor sociale woningbouw en bedrijvigheid in de 20ste eeuw. Door de nieuwbouwplannen dreigt nu dit monumentale tuindorp verloren te gaan.

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter