Nieuws
Interview lijsttrekker CDA Ron van Duffelen

Vlietnieuws interviewt alle lijsttrekkers voor de gemeenteraadsverkiezing van 16 maart. Ze krijgen allemaal dezelfde vragen voorgelegd zodat een vergelijking tussen de standpunten mogelijk wordt. Vandaag CDA-lijsttrekker Ron van Duffelen.

= Noem de drie grootste successen (politiek/beleidsmatig) in de laatste 4 jaar en de drie grootste dompers.

We hebben de afgelopen jaren geïnvesteerd en gebruikt om het afvalvraagstuk aan te pakken. Het CDA heeft daaraan bijgedragen door mee te gaan in het wekelijks afval ophalen en het aanleggen van parkjes rondom afvalcontainers om afvaldump tegen te gaan. Het resultaat is dat onze gemeente er in de afgelopen jaren zichtbaar schoner op is geworden.

De afgelopen zijn gekenmerkt door corona. Zeker in tijden van corona zijn veel mensen op zichzelf aangewezen en voelen zich alleen. Eenzaamheidsbestrijding is voor het CDA een belangrijk punt. Door te investeren in de sociale infrastructuur van verenigingen en welzijnsorganisaties kunnen we veel mensen bereiken om een dreigend isolement te voorkomen. Een programma met extra aandacht voor het signaleren van eenzaamheid wordt nu ingezet. Daarbij heeft het CDA zich ook hard gemaakt voor het ondersteunen van verenigingen en maatschappelijke organisaties. Het CDA begrijpt hoe belangrijk juist deze verenigingen zijn als sociaal cement.

We hebben de Eneco-aandelen verkocht en daarvoor een grote som geld ontvangen. Geld waarvan het CDA meent dat we hier zorgvuldig mee om moeten gaan. De vele miljoenen die nu op onze bankrekening staan, moeten ook wat opleveren voor de burger. Het CDA heeft daarom gepleit voor het aanleggen van reserves na de verkoop van de Eneco-aandelen. Een belangrijk punt daarbij is het investeren in duurzaamheid, waar een speciaal fonds voor is ingericht. Het CDA heeft zich ingezet voor dit duurzaamheidsfonds.

Ik heb al eerder opgemerkt dat de corona de afgelopen jaren kenmerkt. De grootste domper is dat we als CDA door corona zo weinig direct contact hebben kunnen onderhouden met de inwoners. We konden niet echt de wijken in om met inwoners in gesprek te gaan, zoals we dat in vorige jaren gewend waren. Dat contact hebben we echt gemist.

Het CDA was voorstander van een extra oeververbinding. Helaas heeft een meerderheid van de raad anders beslist. Ik denk dat dit een onverstandig besluit was, maar die is wel democratisch tot stand gekomen. De ruimte die voor een extra brug was gereserveerd, is weg. Ook na de verkiezingen is er geen meerderheid in de raad voor een brug. We gaan kiezers geen valse hoop geven of beloften doen dat die brug er toch komt.

= De bereikbaarheid van de gemeente is de laatste 4 jaar niet beter geworden. Hoe wel in de komende 4 jaar?

Om de bereikbaarheid van Leidschendam-Voorburg te verbeteren treffen we maatregelen om de bestaande infrastructuur beter te benutten. Er moet een bereikbaarheidsplan worden gemaakt voor onze gemeente, waarbinnen we het bestaande wegennet beter benutten, investeren in openbaar vervoer, fietsverbindingen en -voorzieningen verbeteren en parkeren gratis blijft.

= Ondanks beloften en plannen is er de laatste 4 jaar vrijwel geen sociale woning gebouwd. Hoe gaat u dat veranderen in de komende 4 jaar?

In de afgelopen jaren zijn bouwplannen vastgesteld die de komende jaren tot de bouw van sociale woningen moeten leiden in zowel Leidschendam, Voorburg, als Stompwijk. Voor de komende jaren zet het CDA bij nieuwbouw in op een mix van woningen in het sociale-, midden- en hogere segment. Daarbij geven we inwoners uit Leidschendam, Voorburg en Stompwijk voorrang op een sociale huurwoning. We willen daarbij slimmer bouwen door duidelijk te maken waar en voor wie we bouwen en groen te behouden. De gemeente dient de regie op woningbouw te nemen.

= Stompwijk is nog steeds het stiefkindje van LV. Hoe gaat u dat veranderen?

Stompwijk is gelegen in ons prachtige landelijk gebied en hoort als kern net zo bij de gemeente als Leidschendam en Voorburg. Het CDA heeft Stompwijk nooit als stiefkindje beschouwd en zet zich al sinds jaar en dag ingezet voor voorzieningen en verbetering van de wegen in het dorp. De afgelopen jaren is er ook fors geïnvesteerd in de infrastructuur van Stompwijk en met het Kulturhus. Voor de komende jaren zet het CDA, evenals voor de afgelopen jaren. in op sociale en betaalbare woningen in Stompwijk, zodat Stompwijkers in Stompwijk kunnen blijven wonen en Stompwijk een vitale kern binnen onze gemeente blijft. Het CDA wil voorts bezien hoe we samen met inwoners en agrariërs het unieke groen in het landelijk gebied van Stompwijk kunnen behouden.

= Haags beleid heeft steeds meer invloed op LV. Hoe gaat u de zelfstandige positie van LV waarborgen? Of wachten we op annexatie door Den Haag?

Voor het CDA blijft Leidschendam-Voorburg, samen met de kern Stompwijk een zelfstandige gemeente. Niemand heeft het over annexatie en dat is wat het CDA betreft niet aan de orde. Met 75.000 inwoners horen we bij de grootste 50 gemeenten van Nederland. We werken samen met al onze buurgemeenten waar dat voor onze gemeente voordelen oplevert, waarbij voor het CDA het belang van Leidschendam-Voorburg voorop staat. Ontwikkelingen aan onze gemeentegrenzen mogen niet leiden tot overlast in onze gemeente. De bouwontwikkelingen in De Binckhorst mogen dus niet leiden tot overlast in Voorburg-Noord, de zware industrie van Den Haag mag niet terugkomen in de Vlietzone en de hoogwaardige openbaar vervoerverbinding mag niet over Opa’s veldje, de Prinses Mariannelaan of de Geestbrugweg gaan.

= De gemeentelijke begroting staat in het rood. Wat te doen: Lastenverhoging voor de inwoners, bezuinigen op bestaand beleid, geen nieuw beleid van een nieuwe coalitie?

De gemeentelijke begroting sluit de komende jaren licht positief. Het CDA staat voor een evenwichtig begrotingsbeleid, waarbij we duurzaam moeten omgaan met de financiële middelen die voorhanden zijn. De gemeente heeft in de afgelopen jaren taken overgedragen gekregen van het Rijk zonder dat er voldoende financiële middelen meekwamen. Het CDA is tegen lastenverhogingen voor inwoners en bedrijven, en zet zich er voor in dat er van het Rijk voldoende geld beschikbaar komt zonder dat dit ten koste gaat van onze inwoners. De afgelopen jaren hebben we dat succesvol gedaan voor de jeugdzorg.

= Wat ziet u als de drie grootste uitdagingen de komende vier jaar?

De komende vier jaar liggen de grootste uitdagingen op bereikbaarheid, leefbaar wonen en zorgen voor elkaar.

= Bent u als lijsttrekker ook bereid wethouder te worden in een volgende coalitie? Zo ja, acht u zichzelf daartoe geschikt en op grond waarvan dan wel?

Ik wil heel graag de fractie leiden de komende jaren. Bij deze verkiezingen kunnen inwoners stemmen voor de gemeenteraad. Het zijn geen verkapte wethoudersverkiezingen. Als lijsttrekker wil ik het gezicht zijn van de fractie in de raad de komende vier jaar.

= Indien u aan een coalitie kunt gaan deelnemen, welke partijen hebben dan uw voorkeur als coalitiepartners?

De wil van de kiezer staat voorop: onze inwoners geven aan bij de verkiezingen welke partijen de meeste steun verdienen. Vertrouwen is voor ons belangrijk. De gemeente moet samenleven mogelijk maken en dienstbaar zijn aan de inwoners. Als gemeenteraad zijn we gezamenlijk verantwoordelijk voor een goed bestuur. Polarisatie en populisme heeft het gemeentebestuur de afgelopen jaren geen goed gedaan. Als CDA hebben we als slogan ‘Verbindend aan de Vliet.’ We vertrouwen er op dat de komende periode partijen weer constructief kunnen samenwerken.

= Wat is uw hartenkreet/motto voor de komende 4 jaar?

Verbindend aan de Vliet: samen de gemeente mooier maken!

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter