Nieuws
Geen nadere informatie moskee-onderzoek

B&W houden verslagen van gesprekken die met ambtenaren zijn gevoerd over het onderzoek dat NTA deed naar de moskee in Leidschendam, geheim. Het gaat om individuele meningen van ambtenaren. Bovendien dient hun privacy gewaarborgd te worden. B&W is verantwoordelijk. Dat stelt burgemeester Jules Bijl in antwoorden op vragen van GroenLinks-gemeenteraadslid Marie-Christine van der Gronde.

Het onderzoek vond plaats onder verantwoordelijkheid van B&W doch dat college wist niets over het verzamelen en verwerken van persoonsgegevens. Dat vond Van der Gronde vreemd. Zij vroeg om een nadere onderbouwing, ook met schriftelijke bewijsstukken. Die krijgt ze dus niet. Bijl volstaat ermee dat B&W niet geïnformeerd waren over het verzamelen en verwerken van persoonsgegevens en er ook geen besluitvorming over heeft plaatsgevonden.

De functionaris persoonsgegevens (FG) meende dat het verzamelen en verwerken van de persoonsgegevens in strijd was met de wet. Zij drong intern aan op een apart besluit van B&W daar over. Desondanks zag niemand daarin aanleiding met management en/of B&W in te schakelen, ook de FG zelf niet. Bijl laat nu weten dat de FG dacht dat het onderzoek was stopgezet. Naar B&W zijn in elk geval geen signalen afgegeven dat er vraagtekens waren rond de gegevensverwerking. B&W hebben ter zake ook geen besluit genomen.

Op de vraag van het raadslid of toenmalig burgemeester Klaas Tigelaar, die opdracht gaf voor het NTA-onderzoek, geen advies heeft gevraagd aan de FG geeft Bijl geen antwoord. Hij zegt wel te geloven dat Tigelaar belang aan zo’n advies hechtte. Ook stelt de burgemeester dat er geen aanwijzingen zijn dat er eerder opdrachten voor onderzoeken waarbij persoonsgegevens speelden zijn gegeven zonder advies van de FG.

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter