Nieuws
Meer ruimte voor weidevogels
In de Zuid-Hollandse landbouwgebieden komt er in 2022 meer dan 200 hectare extra leefruimte voor weidevogels bij. Voor deze uitbreiding hebben het Rijk en de provincie Zuid-Holland geld beschikbaar gesteld. Met de extra middelen kunnen boeren hun land zodanig beheren dat het aantrekkelijker wordt voor weidevogels zoals de grutto, de tureluur en de kievit. Denk aan het aanhouden van een hogere waterstand in het voorjaar en het aanleggen van kruidenrijk grasland. Op deze plekken kunnen de vogels naar voedsel zoals insecten en wormen zoeken. Ook het uitstellen van de eerste maaibeurt om jonge vogels te ontzien is een effectieve beheermaatregel.

De provincie zet zich samen met verschillende partners al geruime tijd in voor boerenlandvogels. Dat deze inzet hard nodig blijft werd onlangs nog eens bevestigd in het rapport ‘Waar is de grutto?’ van de Algemene Rekenkamer. Dit rapport beschrijft een halvering van het aantal grutto’s in ons land in de periode 2000-2020: van 60.000 naar 30.000 broedparen. De Algemene Rekenkamer concludeert dat het aanleggen van grotere aaneengesloten leefgebieden de meest geschikte manier is om boerenlandvogels te beschermen en behouden. Dit soort zogeheten ‘zwaar natuurbeheer’ is precies waarmee in Zuid-Holland al gestart is en waarop de komende tijd verder wordt ingezet.

In 2019 heeft de provincie Zuid-Holland met diverse partners het Actieplan Boerenlandvogels gepresenteerd. Daarin staan allerlei maatregelen die tot en met 2027 worden uitgevoerd om de teruggang van het aantal vogels van weilanden, akkers en bollenvelden te stoppen. Het gaat zowel om maatregelen in natuurgebieden als in landbouwgebied. Veel vogelsoorten zijn voor hun voortbestaan afhankelijk van de Zuid-Hollandse weidevogelgebieden.

Het Aanvalsplan grutto is een initiatief van oud-minister Pieter Winsemius en werd eind 2020 gepresenteerd. Doel van het plan is om in heel Nederland te komen tot (uiteindelijk) ruim 30 grotere weidevogelgebieden. Die worden zo ingericht dat de grutto en andere weidevogels zich er goed thuis voelen. De provincie Zuid-Holland is actief betrokken geweest bij de totstandkoming van het Aanvalsplan Grutto en gaat als eerste provincie nu ook in twee gebieden aan de slag. (foto Prov. ZH)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter