Nieuws
Geen opdracht voor moskeebezoek of interviews

Onderzoeksbureau NTA is voor zo ver bekend niet gevraagd de El Tawheed-moskee in Leidschendam te bezoeken noch om interviews te doen met moskeebezoekers. Dat heeft een woordvoerster van B&W desgevraagd laten weten.

Zij reageerde daarmee op een bericht van de Delftse burgemeester Marja van Bijsterveldt aan haar gemeenteraad over NTA-onderzoek daar. De Delftse burgemeester schreef: ‘Anders dan in sommige andere steden, is in Delft daarbij ook geen sprake geweest van interviews door NTA in moskeeën, of anderszins bezoeken aan moskeeën. De reden hiervoor is simpelweg omdat NTA – in tegenstelling tot in enkele andere gemeenten – niet uitgenodigd is om een interview in een moskee te doen’.

Op de vraag of NTA in Leidschendam-Voorburg wél is gevraagd de moskee te bezoeken en in de moskee interviews te doen, laat de woordvoerster het volgende weten: ‘Zoals bekend heeft het college van B&W onder andere een feitelijke reconstructie laten opmaken van de gebeurtenissen rond NTA. De reconstructie is gemaakt op basis van alle beschikbare documentatie en interviews met betrokkenen van de gemeente. Uit die reconstructie is niet gebleken dat de gemeente aan NTA heeft gevraagd om interviews te doen of de moskee te bezoeken’.

Oud-burgemeester Klaas Tigelaar heeft medio 2019 een overleg gehad met medewerkers van NTA over een onderzoek maar extreem linkse en extreem rechtse ontwikkelingen in de gemeente. Hij vroeg NTA een offerte voor zo’n onderzoek te maken. Toen die binnen was kreeg een ambtenaar mondeling opdracht van de burgemeester die te tekenen. De oud-burgemeester heeft over dit alles geen overleg met derden gevoerd. Ook niet met wethouders. Er vond geen juridische afweging inzake het onderzoek plaats, noch een politiek-bestuurlijke.

Volgens NTA zelf hield men zich aan de wet bij het verzamelen en vastleggen van gegevens. De gemeente heeft daar blind op vertrouwd ondanks het feit dat de Functionaris Gevensbescherming vond dat daarvoor geen wettelijke basis was. Eind januari liet burgemeester Jules Bijl de gemeenteraad weten dat niet te controleren viel of NTA-medewerkers undercover hebben geopereerd bij de moskee.

 

 

 

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter