Nieuws
Interview lijsttrekker GBLV Bianca Bremer

Vlietnieuws interviewt alle lijsttrekkers voor de gemeenteraadsverkiezing van 16 maart. Ze krijgen allemaal dezelfde vragen voorgelegd zodat een vergelijking tussen de standpunten mogelijk wordt. Vandaag GBLV-lijsttrekker Bianca Bremer.

= Noem de drie grootste successen (politiek/beleidsmatig) in de laatste 4 jaar en de drie grootste dompers;

Successen: Op initiatief van GBLV is raadsbreed besloten om problematiek in Leidschendam-Noord integraal aan te pakken; Sterk voor Noord; gezond eten, kwetsbare ouderen opnemen en samenwerking zoeken met zorginstellingen, verenigingen betrekken, loopbaan oriëntatie kind met ouders bespreken et cetera; via een motie cultuuromslag bewerkstelligen dat inwoners en ondernemers eerder en beter betrokken moeten worden en gebruik gemaakt wordt van hun kennis bij het ontwikkelen van plannen in onze gemeente; Voor een schoon Leidschendam-Voorburg heeft GBLV het heft in eigen hand genomen en is samen met inwoners het zwerfafval te lijf gegaan.

Dompers: De talloze onderzoeken die vaak tot weinig of niets geleid hebben, enorm veel (belasting) geld gekost hebben en vertraging veroorzaakten op besluitvorming van belangrijke dossiers; De bereikbaarheid is nog slechter geworden; De vele klachten die inwoners en ondernemers hadden omdat zij niet, of te laat van nieuwe plannen op de hoogte werden gebracht.

= De bereikbaarheid van de gemeente is de laatste 4 jaar niet beter geworden. Hoe wel in de komende 4 jaar?

Door de bereikbaarheid integraal te bekijken en samen met inwoners, ondernemers en buurgemeenten een plan te maken en dan uitvoeren. Daarnaast hebben wij een masterplan Damcentrum aangeboden aan het college waar niks mee gedaan is, dat willen we gaan uitvoeren. Bereikbaarheid en wonen zijn topprioriteit de komende 4 jaar!

= Ondanks beloften en plannen is er de laatste 4 jaar vrijwel geen sociale woning gebouwd. Hoe gaat u dat veranderen in de komende 4 jaar?

Door de handen uit de mouwen te steken! Besluitvorming en vergunningverlening te vereenvoudigen. Door met woningcoöperaties, ontwikkelaars en inwoners de handen ineen te slaan.

= Stompwijk is nog steeds het stiefkindje van LV. Hoe gaat u dat veranderen?

Stompwijk is één van onze drie kernen, en Stompwijk verdient het om als volwaardige kern te worden gezien. Stomwijkers zijn trots op hun dorp en weten met elkaar veel te bereiken door creatieve en doortastende oplossingen. Dit vereist een gemeentebestuur dat zich kan verplaatsen in de positie van de Stomwijkers en mogelijke ontwikkelingen met een ‘dorpse bril’ worden bezien. Dit geldt ook voor de bewoners van Wilsveen. Er wordt soms vergeten dat een aantrekkelijk en vitaal buitengebied een nadrukkelijke meerwaarde heeft voor de stedelijke omgeving. Wij hebben een forse ambitie voor Stompwijk en het buitengebied in ons programma staan.

= Haags beleid heeft steeds meer invloed op LV. Hoe gaat u de zelfstandige positie van LV waarborgen? Of wachten we op annexatie door Den Haag?

Wij kunnen alleen zelfstandig blijven als we financieel gezond en sterk zijn, een goede ambtelijke organisatie hebben en een sterk bestuur dat beslissingen durft te nemen. Een goede samenwerking met alle buurgemeenten is zeker ook essentieel.

= De gemeentelijke begroting staat in het rood. Wat te doen: Lastenverhoging voor de inwoners, bezuinigen op bestaand beleid, geen nieuw beleid van een nieuwe coalitie?

Zeker niet de lasten bij onze inwoners neerleggen, maar wel eerst in de ambtelijke organisatie kijken waar het beter kan, geen onnodige onderzoeken meer die handen vol geld kosten. Eerst de projecten afmaken voordat je aan nieuwe begint.

= Wat ziet u als de drie grootste uitdagingen de komende vier jaar?

Bereikbaarheid, wonen en duurzaamheid als drie eenheid en in samenhang; Burgerparticipatie; Basis op orde.

= Bent u als lijsttrekker ook bereid wethouder te worden in een volgende coalitie? Zo ja, acht u zichzelf daartoe geschikt en op grond waarvan dan wel?

Als de inwoners ons het vertrouwen geven door op ons te stemmen, dan willen we zeker bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen. En als er een beroep op mij wordt gedaan om wethouder te worden dan sta ik daar zeker voor open. Maar laten we eerst de verkiezingen afwachten.

= Indien u aan een coalitie kunt gaan deelnemen, welke partijen hebben dan uw voorkeur als coalitiepartners?

Wij willen een zo breed mogelijk college waarbij samenwerking het belangrijkste uitgangspunt is om de belangrijkste thema’s te kunnen oppakken en oplossen; bereikbaarheid, voldoende passende woningen, duurzaamheid en burgerparticipatie.

= Wat is uw hartenkreet/motto voor de komende 4 jaar?

Verbinding, want alleen samen maken we Leidschendam-Voorburg.

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter