Nieuws
Ondernemers aan de slag met toegankelijkheid

Winkels en ondernemingen in het Leidschendamse Damcentrum worden de komende tijd gecontroleerd op hun toegankelijkheid voor mensen met een beperking. Dat gebeurt in het kader van MKB Toegankelijke Route, een initiatief van MKB (midden- en kleinbedrijf) Nederland.

De keuring wordt gedaan door iemand van Ongehinderd, een maatschappelijke onderneming die zich inzet voor een toegankelijker Nederland. Op grond van de controle krijgen de ondernemers een advies wat zij kunnen doen om hun pand toegankelijker te maken. De maatregelen moeten zij zelf uitvoeren. Voldoen zij aan een basisniveau dan krijgen zij een keurmerk voor toegankelijkheid. Vijftien tot twintig procent van alle Nederlanders heeft een beperking.

Gemeenten zijn vanuit het VN-verdrag Handicap verantwoordelijk om de samenleving inclusief te maken voor iedereen, ongeacht iemands beperking of chronische ziekte. Nadat de overheid in 2016 het VN-verdrag Handicap ratificeerde, werd op 1 januari 2017 de aangepaste Wet Gelijke Behandeling Chronisch Zieken en Gehandicapten van kracht. Dit betekent dat alle gebouwen met een publieke functie maar ook winkels en restaurants toegankelijk moeten zijn, of dat ze aanpassingen moeten treffen om toegankelijk te worden.

Het programma MKB Toegankelijk van VNO-NCW en MKB-Nederland stimuleert ondernemers om toegankelijk te ondernemen. Vanuit het programma is het project de ‘MKB Toegankelijke Route’ gestart. Tijdens deze route worden winkelgebieden (22) in verschillende gemeenten in Nederland getoetst op toegankelijkheid. Ook de openbare ruimte van deze winkelgebieden wordt meegenomen.  Uiteindelijk werkt het project toe naar een compleet en landelijk overzicht van toegankelijke bedrijven.

Ondernemers staan niet altijd stil  bij de noden van mensen met een beperking. De ruimte in een pand is vaak beperkt, tegelijkertijd willen ondernemers logischerwijs wel alle producten aanprijzen. Het resultaat: een winkel wordt een hindernisbaan en met name voor mensen met een beperking letterlijk een drempel om naar binnen te gaan. Met kleine aanpassingen aan een bedrijfspand of de aanwezige voorzieningen, kunnen grote stappen gezet worden in het toegankelijk maken van een onderneming. Denk bijvoorbeeld aan: een drempelhulp voor de deur, bestickering van ramen en deuren of het verbreden van gangpaden.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter