Nieuws
Verkiezingskoorts

CDA-lijsttrekker Ron van Duffelen heeft zich uitgesproken over duurzaamheid en energie omwenteling: ‘We staan op een keerpunt. Het klimaat en internationale ontwikkelingen dwingen ons tot het doen van investeringen in duurzaamheid. Voor het CDA staat daarbij voorop dat de beschikbare gelden worden besteed aan maatregelen en niet aan praten en de investeringen niet mogen leiden tot hogere lokale lasten. We hebben een mooie buffer in het duurzaamheidsfonds en het leven is dezer dagen al duur genoeg’.

GBLV heeft een filmpje gemaakt waarin de partij zichzelf aanprijst. Zie https://www.youtube.com/watch?v=hpGU0tCkcZY

Nu de gemeenteraad op 22 februari voor het laatst heeft vergaderd voor de gemeenteraadsverkiezing van 16 maart slaan de politieke partijen ineens een verzoenende toon aan richting elkaar. In een zogenoemde Raadsflits bedankt oppositiepartij GBLV alle andere partijen in de gemeenteraad alsmede B&W voor de samenwerking in de afgelopen vier jaar.

Vertrekkend gemeenteraadslid Kees Verschoor (ChristenUnie-SGP) signaleert aan het einde van de zittingsperiode van de gemeenteraad ‘opeens’ een goede ontwikkeling bij GBLV. Volgens hem is de sfeer van samenwerking en gezamenlijk besturen terug. In een persoonlijke noot zegt Verschoor ‘blij’ te zijn dat hij enige tijd een plek kon innemen in ‘onze democratie’. Hij stelt dat hij zich niet hoeft te schamen. Tegelijkertijd constateert hij dat zijn opvolger, ChristenUnie-lijsttrekker Frank Wilschut, ‘geschikter’ is als gemeenteraadslid als hijzelf.

In de Raadsflits stelt de VVD dat de afgelopen vier jaar ‘succesvol’ waren met ‘veel mooie resultaten’. Genoemd worden: parkeren is nog steeds gratis, de onroerendzaakbelasting is gelijk gebleven, de toekomst van de theaters is zeker gesteld, en ligt een plan voor de bibliotheek, rugbyclub VRC heeft een nieuwe locatie, het huishoudboekje van de gemeente is op orde. Ondanks de successen was het door corona ook een moeilijke periode, zo voegen de liberalen daar aan toe. De VVD is ‘trots’ dat de gemeente in positieve zin heeft kunnen bijdragen deze periode door te komen.

SP-lijsttrekker Ed van der Schaft wil met zijn partij voor een frisse wind in de gemeenteraad gaan zorgen. Volgens hem hebben VVD en GBLV, die hij als een ‘pseudo-VVD’ bestempelt, een te groot stempel gedrukt op de activiteiten van die gemeenteraad. Van der Schaft meent dat er behoefte is aan een ‘echt sociaal geluid’.

Marie-Christine van der Gronde (lijsttrekker GroenLinks) heeft zich de afgelopen vier jaren verbaasd over de angstige bestuurscultuur in de gemeente. Volgens haar was het best moeizaam daar waar het ging over de relatie B&W/gemeenteraad. Kernpunt daarbij was een gebrek aan vertrouwen. Volgens Van der Gronde zouden wethouders niet bang moeten zijn om bij elk probleem te worden weggestuurd. De gemeenteraadsleden moeten volgens haar ook naar zichzelf kijken en zich afvragen of zij in hun controlerende taak richting B&W zaken niet beter hadden kunnen aanpakken.

VVD-gemeenteraadslid Bart Eleveld, nummer 17 op de VVD-kieslijst, heeft het niet zo met ‘lokale’ partijen. ‘De onzin van lokale partij. Alle raadsleden van alle partijen wonen in de gemeente. Sommige al hun hele leven. Elke partij is lokaal. Wat je wel krijgt bij de lokale afdelingen van een landelijke partij is een duidelijk profiel. Bij gemeentelijke partijen vaak zwabberbeleid’, zo laat hij op twitter weten.

D66 heeft steun uitgesproken voor een voorstel van een aantal Leidschendamse huisartsen om in het al jaren lang leegstaande pand Koningin Julianaweg 44 een gezondheidscentrum te vestigen. Bij de gemeente werkt men al enige tijd aan een plan voor dit gebied waarbij ook garage Fock is betrokken.

Dat Astrid van Eekelen VVD-lijsttrekker is, is bekend. Ze is echter ook wethouder. In die hoedanigheid weet ze zichzelf aardig ‘in the picture’ te werken. Zaterdag onthult ze een beeld van Gerard de Gier op het Stationsplein in Voorburg, dinsdag start ze de Week van het verkeer op school Cascade in Voorburg, donderdag is er de in gebruik name van een steiger in de Vliet bij Park Vreugd en Rust in Voorburg, en op dezelfde dag de ingebruikname van een publieke waterkraan in Stompwijk. Zo kom je als politica nog eens ergens.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter