Nieuws
Verkiezingskoorts

Vandaag komt u ze weer overal tegen: groepjes mensen met al dan niet bekende gezichten in kleurige jasjes die u aanspreken over de komende gemeenteraadsverkiezing en u proberen te winnen voor hun partij waarvoor u dan ook een foldertje in uw handen gedrukt krijgt. ‘Canvassen’ heet dat met een mooi woord. Ter oriëntatie: wit hesje is VVD, geel GBLV, groen CDA, D66 of GroenLinks, rood PvdA of SP, blauw ChristenUnie. Alleen bij de Mall zullen ze ontbreken. Daar mag volgens de regels geen ‘reclame’ worden gemaakt, binnen noch buiten.

D66 heeft een ‘partijdige kieswijzer’ ontwikkeld en op haar website https://d66.nl/leidschendam-voorburg/ geplaatst. Hiervoor zijn alle verkiezingsprogramma’s van partijen in onze gemeente naast elkaar gelegd, en is er voor belangrijke thema’s zoals bijvoorbeeld wonen, klimaat en veiligheid een vergelijking gemaakt. D66 hoopt inwoners van Leidschendam, Voorburg en Stompwijk op deze manier te helpen om straks een weloverwogen keuze te maken.

De volgende vernieuwing van de gemeenteraad dient zich aan. Kwamen na de gemeenteraadsverkiezing van maart 2018 de helft van de ‘oude’ gemeenteraadsleden niet terug, dit keer kan dat bij 14 van de 35 leden gebeuren. Zeker niet komen Gerco van der Wal (VVD), Frank Rozenberg (GBLV), Arnold Brans (GBLV), Gijs Dupont (CDA), Kees Verschoor (ChristenUnie-SGP) en Nico Hooijmans (onafhankelijk, ex-GBLV terug. Zij staan niet op de kieslijsten.

Op de wip zitten acht raadsleden wegens hun lage plek op de kandidatenlijsten. Dat zijn: Louise Kortman (VVD), Bart Eleveld (VVD), Harma Aris (VVD), Stijn Strous (CDA), Jan Hendriks (CDA), Peter van Dolen (D66), Jeroen van Rossum (GroenLinks) en Henk Knoester (GroenLinks). Zij kunnen alleen terugkeren via voorkeurstemmen of, in het geval-Kortman, als de VVD genoeg stemmen haalt dan wel in een te vormen coalitie gaat deelnemen.

Onder de zittende wethouders is het beeld zo: Astrid van Eekelen is lijsttrekker bij de VVD, Juliette Bouw is lijstduwer bij het CDA, Floor Kist is lijstduwer bij GroenLinks, Jan Willem Rouwendal (ChristenUnie-SGP) staat als SGP’er niet op de lijst van ChristenUnie. De SGP doet niet mee aan de stembusgang. Bouw en Kist hebben beiden aangegeven niet meer in de gemeenteraad te willen terugkeren. Ze zijn hoogstens nog ‘in’ voor een wethouderschap.

Jules Bijl heeft alle stemgerechtigde inwoners opgeroepen te gaan stemmen. Hij meent dat er met acht partijen die aan de stembusgang meedoen ‘genoeg’ is om uit te kiezen. ‘Op 16 maart weet ik wat ik moet doen. U hopelijk ook. Elke stem telt en kan zo maar het verschil maken’, schrijft hij in een verkiezingscolumn die hij ondertekent met ‘burgemeester Leidschendam-Voorburg’. Formeel is Jules Bijl dat echter niet. Hij is door de Commissaris der Koning in Zuid-Holland, Jaap Smit, na het vertrek van Klaas Tigelaar benoemd tot ‘waarnemend burgemeester’. Dit omdat de tijd tot de gemeenteraadsverkiezing te kort was een formele sollicitatie- en benoemingsprocedure op de starten voor een nieuwe burgemeester. Dat proces begint nu na de stembusgang pas. Met als doel voor eind 2022 weer een échte burgemeester te hebben gevonden.

De SP was bij een informatieavond over de bouw van jongerenwoningen aan de Vlietweg 3 in Leidschendam. Volgens een tweet van de partij werden belanghebbenden (lees: omwonenden) daar professioneel naar de slachtbank geleid. Nadere informatie wordt echter niet gegeven.

Een waarheid als een koe van Henk Knoester, gemeenteraadslid GroenLinks en nummer 11 op de kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezing: ‘Iedereen die met de fiets komt, zit niet in de auto en levert dus een bijdrage om het autoverkeersprobleem te verminderen’.

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com