Activiteiten
Muziek, film en cabaret in Theater Ludens

Dit is de programmering van Theater Ludens in de periode vanaf donderdag 10 maart  tot en met zaterdag 19 maart 2022. Kaarten zijn verkrijgbaar tijdens kassa openingstijden op woensdag en zaterdagmiddag tussen 14.00 – 16.00 uur, of via de website.

Donderdag 10 maart : Lunchconcert / Isabelle Oseneau (mezzosopraan), Alfonso González Martínez (piano) / The Sound of Shakespeare. Aanvangstijd 12.30 uur. Toegangsprijs € 8,50.

 Mezzosopraan Isabelle Oseneau geeft een kijkje in de wereld van Shakespeariaanse teksten in het ‘art song’ repertoire. Zelfs 400 jaar na zijn dood bleef Shakespeare een inspiratiebron voor jonge componisten die zijn teksten gebruikten voor talloze liedjes waarvan sommigen enorm populair waren. Dezelfde tekst komt terug in de verschillende liedjes die Isabelle vertolkt. Ervaar hoe één en dezelfde bron verschillende creatieve resultaten oplevert, allemaal met hun eigen karakter, maar met een inherente verbinding. Isabelle wordt begeleid door pianist Alfonso González Martínez.

Vrijdag 11 maart : Cabaret / Jasper van Kuijk / Tot hier en niet verder (try out). Aanvangstijd 20.30 uur. Toegangsprijs €  17,50.

Ineens zie je hoe de grenzen die je ooit had, allang zijn overschreden. En hoe het niet opschiet om nóg eens netjes te vragen of meneer de klootzak misschien zou willen overwegen om iets minder een hufter te zijn. Tijd om op staan. Jasper van Kuijk heeft een jaar op het Zweedse platteland doorgebracht. Maar om nou te zeggen dat even afstand nemen hem milder heeft gemaakt, nee. Wel venijniger en vrolijker. Dus ontrafelt Van Kuijk in zijn nieuwe voorstelling met roze bijl en botte blik onze ‘beschaving’. Dit alles met die kenmerkende mix van lichtvoetigheid die je ook vindt in Jaspers columns voor de Volkskrant en Radio EenVandaag. En natuurlijk in die heerlijke, verhalende cabaretvoorstellingen waarin hij op humoristische wijze grote onderwerpen te lijf gaat.

Zaterdag 12 maart: Concert / Janne Schra & de Vogels / in concert. Aanvangstijd 20.30 uur. Toegangsprijs € 20,00.

  Met haar nieuwe theatershow zoekt de veelzijdige Janne Schra opnieuw het avontuur. Ze speelt – met haar virtuoze band – de parels van de Nederlandse muziek uit de vorige eeuw en voor het eerst haar eigen, spiksplinternieuwe, Nederlandstalige chansons met wortels in de Jazz & Gipsy. Een geluid dat vrijwel ontbreekt in het huidige muzikale landschap en zich misschien nog het best laat vangen in het beeld van een art-deco theatertje, kristallen glazen, een piano met kandelaars en een donkere glitterjurk.

We kenden Janne al als zangeres van bloedmooie, door Jazz & Folk geïnspireerde, Engelstalige popliedjes. En daarvóór als charismatische frontvrouw van de band Room Eleven waarmee ze de wereld over vloog. Maar sinds ze drie jaar geleden de gedichten van M. Vasalis op muziek zette met Het Noordpool Orkest, raakte ze steeds meer vertrouwd met het zingen in haar moedertaal. Toen ze daarna Ramses Shaffy met Het Metropool Orkest, Annie M.G. Schmidt in Carré en ‘Diep in Mijn Hart’ van Tante Leen bij DWDD op een jazzy manier vertolkte, samen met Tony Roe, smaakte dat naar meer. Janne zocht haar oude vrienden van Room Eleven weer op om samen te werken aan haar nieuwe repertoire. Daarmee zult u dus kennis maken in deze nieuwe show die het experiment niet zal schuwen. Geen voorstelling zal het zelfde zijn! U moet niet vreemd opkijken als Janne ineens een zangmeditatie inzet, of stiekem tóch een oude Engelstalige hit zingt. Ook kunt u uw lievelingsnummers aandragen: schroom niet. In 2019 toerde Janne al langs de Nederlandse theaters met haar vrije, originele en aanstekelijke show ‘Lalala Love’. Met vreemde verhalen over de zoektocht naar geluk en,  zoals ze het zelf omschreef, ‘het beste van 75 jaar Janne Schra’. Dat is haar en het publiek heel goed bevallen. Janne is thuis in het theater en dat zult u merken!

Zondag 13 maart: Local Heroes. Aanvangstijd 13.00 uur. Toegang GRATIS .

Op zondag 13 maart wordt in Theater Ludens de eerste editie van het Prinses Marianne Concours voor jonge kamermuziekensembles gehouden, de opvolger van Talentenloods Klassiek. De organisatie is in handen van het Huygens Festival en het winnende ensemble mag optreden tijdens het openingsconcert van het Huygens Festival in de oude Kerk in Voorburg op vrijdag 23 september.

Donderdag 17 maart: Lezing van Anne Marie Boorsma over de film Pollock. Aanvangstijd 14.00 uur.  Toegangsprijs € 4,00 .  

   Bij toeval maakten Theater Ludens en Anne Marie Boorsma kennis met elkaar. Omdat theater Ludens  de filmvertoningen een extra impuls wilde geven hebben zij Anne Marie gevraagd om voorafgaande aan de film een lezing/introductie te houden.   Afgelopen seizoen is daarmee begonnen en gebleken is dat veel bezoekers dit erg op prijs stellen. Het was dan voor zowel  Anne Marie als voor Theater Ludens een logische zet om hier het aankomende seizoen mee door te gaan.   De introductie/lezing wordt zoals al eerder vermeld gehouden door Anne Marie Boorsma (1958).

Anne Marie is kunsthistorica. Zij studeerde in 1988 af in de kunstgeschiedenis van de moderne tijd aan de Rijksuniversiteit  Leiden. Haar bijvakken waren theaterwetenschap en psychologie. Film heeft haar altijd gefascineerd. In haar studententijd was ze dan ook vaak te vinden in de bioscoop. In Leiden volgde ze de colleges filmgeschiedenis van Nico Brederoo. Ze was daar zo enthousiast over dat ze besloot af te studeren op een filmhistorisch onderwerp. Ze koos voor een film van Ingmar Bergman. Het resulteerde in een half-historische, half-psychologische afstudeerscriptie.  Ondertussen geeft Anne Marie  al bijna dertig jaar cursussen kunstgeschiedenis in Voorburg en Den Haag. Daarbij kiest ze altijd thema’s uit de 19de en 20ste eeuw en de hedendaagse kunst. Centraal daarin staat de relatie tussen de beeldende kunsten, literatuur, film en theater.   Als u deze introductie/lezing bijwoont, krijgt u meer inzicht in de film. Anne Marie attendeert u op feiten die u normaliter (misschien) niet opgevallen zouden zijn. En nu tijdens het bekijken van de film denk u ‘o ja, dat werd al verteld’.    Voor zowel de lezing als de film moet u een kaartje kopen.

Donderdag 17 maart: Filmhuis  /  Pollock   /  VS  2000. Aanvangstijd 15.00 uur. Toegangsprijs € 9,00.

Verenigde Staten 2000.   Biografie / drama van Ed Harris.   Met o.a. Ed Harris, Marcia Gay Harden, Jennifer Connelly, Val Kilmer en Tom Bower.   “Jackson Pollock: is hij de grootste levende schilder in de Verenigde Staten?” kopte een artikel in Life magazine in 1949. Tien jaar eerder was  Pollock  een arme, bittere kunstenaar. Verwante ziel Lee  Krasner  zag de magie in zijn kolossale spetterschilderijen en legde zich toe op zijn succes.  Pollocks  faam, alcoholgebruik en onrust bereikten begin jaren vijftig een hoogtepunt. Liefhebber Ed Harris werkte ruim tien jaar aan het verwezenlijken van het gepassioneerde portret van de dito kunstenaar. Doorwrochte bijrollen van Marcia Gay Harden als Lee  Krasner  en Val  Kilmer als Willem de Kooning.

Donderdag 17 maart: Filmhuis / Benedetta / Frankrijk 2021. Aanvangstijd 20.00 uur. Toegangsprijs € 9,00, met bibliotheekpas € 8,00.

Drama van Paul Verhoeven.  Met o.a. Virginie Efira, Charlotte Rampling, Lambert Wilson, Daphne Patakia en Olivier Rabourdin. Paul Verhoeven, Jezus en lesbische nonnen. Wat kan er dan nog misgaan? Weinig, en Benedetta is dan ook zeker een fijne film. Over macht, religieuze visioenen en de pest die door 17de-eeuws Europa raast (let wel: de film werd opgenomen vóór de coronacrisis). Maar Benedetta werd niet het schandaal waar wellicht Verhoeven én het festival van Cannes, waar de film afgelopen juli in première ging, op gehoopt hadden. Afgezien van een tot dildo bewerkt Mariabeeldje, blijkt dit namelijk een tamelijk nette film. Eerder spannend dan schokkend. Met vileine dialogen en de grote doorbraak van de Waalse actrice Efira, die fantastisch is als de al dan niet bezeten Benedetta.

Vrijdag 18 maart: Cabaret / Leids   Cabaret Festival  /  Finalistentour 2022. Aanvangstijd 20.30 uur. Toegangsprijs € 19,00.    

Leids Cabaret Festival Finalistentour 2022 .Voor jong cabarettalent is het Leids Cabaret Festival een mooie manier om de podia op geslingerd te worden. Zo krijgen ze de kans om zich te ontwikkelen met / voor het publiek. Want je kunt thuis voor de spiegel wel eindeloos oefenen, maar je wilt toch weten wat je waard bent.   Na het festival in de Leidse Schouwburg trekken de finalisten het land in met de Finalistentour, waarin zij de finaleavond integraal over doen. Zonder de finalestress. Moet jij eens opletten!

Enkele oud-finalisten zijn: Najib Amhali, Lebbis & Jansen, Paulien Cornelisse, Wim Helsen, Micha Wertheim, Tim Fransen, Katinka Polderman. En van de jongere generatie: Lisa Ostermann, Jasper van der Veen, Kasper van der Laan, Martijn Kardol.

Zaterdag 19 maart: Concert /  Makis  Seviloglou  /  Pirates . Aanvangstijd 20.30 uur. Toegangsprijs € 18,50.     

Na een reeks succesvolle theatertournees (sinds 2010) komen de Griekse zanger/componist Makis Seviloglou en zijn musici weer naar Nederland met een geheel nieuw programma getiteld ‘Pirates.   Makis Seviloglou speelt naast het repertoire van zijn gloednieuwe CD ook bekend werk, zowel van eigen hand als van andere, door hem geliefde Griekse componisten. Zo verbindt hij zijn eigen aanstekelijke, hedendaagse klankkleuren en ritmes met die uit het verleden. Makis is met ’Pirates’ wederom een muzikale bruggenbouwer pur sang.

Seviloglou is een veelgevraagd componist/tekstschrijver, zanger en bouzoukispeler. Hij wordt gezien als dé vertegenwoordiger van de nieuwe lichting Griekse musici en componisten. Makis  schrijft in opdracht repertoire voor vele artiesten; onder anderen voor ’De Stem van het Griekse Lied’: Haris Alexiou.   Zijn ontspannen podiumpresentatie (in het Engels) gecombineerd met zijn topbegeleiders uit Griekenland maken ’Pirates’  tot een regelrechte aanrader voor elke (wereld)muziekliefhebber.

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter