Nieuws
Verkiezingskoorts

De PvdA lanceert de Rode Taxi. Met een rode auto (rood is de kleur van de sociaaldemocraten) wil men op 14, 15 en 16 maart, de dagen van de gemeenteraadsverkiezing, inwoners die slecht ter been is, slechtziend of lastig aan vervoer kunnen komen, tussen huis en stemlokaal gaan vervoeren. Voor dat gratis transport hoeft men niet eens partijlid te zijn. PvdA-lijsttrekker Jochem Streefkerk verwijst naar het motto van de PvdA in de verkiezingsstrijd ‘Niemand in de kou’. Dat geldt volgens hem ook bij het gebruik maken van het stemrecht. Wie in de Rode Taxi plaats wil nemen kan zich melden via lv@pvda.nl of via social media. De wagen rijdt namelijk op afroep. ‘Desgewenst’ wordt het transportmiddel coronaproof ingericht, met plexiglas spatschermen en FFP2-maskers.

Alle partijen die aan de gemeenteraadsverkiezing meedoen hebben grootse plannen. Hoe die gefinancierd moeten worden, laten ze echter in het midden. In geen enkel verkiezingsprogramma staat een lijstje bedragen die men wil uitgeven, noch een overzicht waar die gelden vandaan moeten komen: lastenverhoging, bezuinigen, uit de reserves halen, lenen.

Voor de goede orde: de gemeentelijke begroting beloopt 251 miljoen euro. Daarvan hoesten de inwoners via lokale heffingen (lees belastingen) 51,7 miljoen euro op. Twintig procent. De rest zijn uitkeringen van de rijksoverheid (164,5 miljoen euro), overige baten (17,7 miljoen euro) en een greep in de reservekas (17,5 miljoen euro). En dan nog leent de gemeente 105 miljoen euro bij talrijke financiële instellingen.

Wat de besteding van het geld betreft: 104,4 miljoen euro gaat op aan het ‘sociaal domein’ (alle sociale regelingen), 24,5 miljoen aan ‘bouwen en wonen’ (ruimtelijke ordening, uitgifte bouwgrond, stimuleren woningbouw), 20,6 miljoen aan ‘volksgezondheid en milieu’ (publieke gezondheidszorg, afval, riolering), 18,9 miljoen aan ‘sport, cultuur en recreatie’ (sportvoorziening, cultuuraanbod, groen), 12,6 miljoen aan ‘verkeer’ (verkeersveiligheid, fietspaden, wegbeheer), 10 miljoen aan ‘bestuur’ (B&W, gemeenteraad), 9,2 miljoen aan ‘onderwijs’ (onder andere scholenbouw), 9 miljoen aan ‘veiligheid’ (preventie, vergunningverlening, toezicht, handhaving), 2,8 miljoen aan ‘economie’ (ondernemers, bedrijfsleven).

GroenLinks noemt de klimaatcrisis in een stuk op hun eigen site ‘de grootste opgave van onze tijd. Wachten kan niet meer: we moeten nú de handen uit de mouwen steken en verloren tijd inhalen’. Daarbij is de gemeente onmisbaar, zo stelt de partij. ‘In 2050 moeten alle huizen van het gas af zijn en zijn aangesloten op een alternatieve warmtebron’. Om bewoners mee te krijgen moet de gemeente gaan werken met subsidies, ook voor huurders. Opvallend echter: de partij keert zich tegen leningen met een extra lage rente die de gemeente inwoners aanbiedt om de nodige investeringen te kunnen doen. GroenLinks: ‘want mensen met een laag inkomen hebben geen behoefte aan een schuld, hoe laag de rente ervan ook is’. Tegelijk stelt de partij echter: ‘Mensen die minder geld te besteden hebben, bieden we daarbij persoonlijke begeleiding aan, waaronder het wegwijs maken naar subsidies en financieringsmogelijkheden’. Dus toch leningen?

Bibliotheek aan de Vliet, Theater Ludens, Midvliet en Platform Lokale Democratie verzorgen op woensdag 9 maart de Verkiezingstalkshow. De lijststrekkers van de diverse partijen gaan in debat onder leiding van Nynke de Zoeten, parlementair journalist van Nieuwsuur en inwoonster van Voorburg.  De Verkiezingstalkshow vindt plaats in Theater Ludens. Midvliet TV zendt de talkshow woensdag 9 maart vanaf 19.30 uur live uit.

De gemeente organiseert vrijdag 11 maart Het Grote Verkiezingsdebat. Alle partijen die meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen zijn uitgenodigd om deel te nemen aan het debat. Het debat wordt geleid door parlementair verslaggever Jos Heymans en is vrijdag 11 maart vanaf 20.00 uur live te volgen bij Midvliet TV.

Woensdagavond 16 maart om 21.00 uur sluiten de stembussen voor de gemeenteraadsverkiezingen. De uren daarna worden spannend. Welke partij wordt de grootste? Midvliet is aanwezig bij de uitslagenavond in het Raadhuis in Leidschendam en zendt de uitslagenavond live uit. De uitslagenavond wordt gepresenteerd door parlementair journalist Ferry Mingelen.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter