Activiteiten
‘Van Brel tot Britney’, het kan in Theater Ludens

Dit is de programmering van Theater Ludens in de periode donderdag 17 maart  tot en met zaterdag 26 maart. De kassa is open  op woensdag en zaterdagmiddag tussen 14.00 – 16.00 uur. Reserveren kan ook via de website.

Donderdag 17 maart: Lezing van Anne Marie Boorsma over de film Pollock. Aanvangstijd 14.00 uur.  Toegangsprijs € 4,00 .  

 Bij toeval maakten Theater Ludens en Anne Marie Boorsma kennis met elkaar. Omdat theater Ludens  de filmvertoningen een extra impuls wilde geven hebben zij Anne Marie gevraagd om voorafgaande aan de film een lezing/introductie te houden.   Afgelopen seizoen is daarmee begonnen en gebleken is dat veel bezoekers dit erg op prijs stellen. Het was dan voor zowel  Anne Marie als voor Theater Ludens een logische zet om hier het aankomende seizoen mee door te gaan.   De introductie/lezing wordt zoals al eerder vermeld gehouden door Anne Marie Boorsma (1958).

Anne Marie is kunsthistorica. Zij studeerde in 1988 af in de kunstgeschiedenis van de moderne tijd aan de Rijksuniversiteit  Leiden. Haar bijvakken waren theaterwetenschap en psychologie. Film heeft haar altijd gefascineerd. In haar studententijd was ze dan ook vaak te vinden in de bioscoop. In Leiden volgde ze de colleges filmgeschiedenis van Nico Brederoo. Ze was daar zo enthousiast over dat ze besloot af te studeren op een filmhistorisch onderwerp. Ze koos voor een film van Ingmar Bergman. Het resulteerde in een half-historische, half-psychologische afstudeerscriptie.  Ondertussen geeft Anne Marie  al bijna dertig jaar cursussen kunstgeschiedenis in Voorburg en Den Haag. Daarbij kiest ze altijd thema’s uit de 19de en 20ste eeuw en de hedendaagse kunst. Centraal daarin staat de relatie tussen de beeldende kunsten, literatuur, film en theater.   Als u deze introductie/lezing bijwoont, krijgt u meer inzicht in de film. Anne Marie attendeert u op feiten die u normaliter (misschien) niet opgevallen zouden zijn. En nu tijdens het bekijken van de film denk u ‘o ja, dat werd al verteld’.    Voor zowel de lezing als de film moet u een kaartje kopen.

Donderdag 17 maart: Filmhuis  /  Pollock   /  VS  2000. Aanvangstijd 15.00 uur. Toegangsprijs € 9,00.

Verenigde Staten 2000.   Biografie / drama van Ed Harris.   Met o.a. Ed Harris, Marcia Gay Harden, Jennifer Connelly, Val Kilmer en Tom Bower.   “Jackson Pollock: is hij de grootste levende schilder in de Verenigde Staten?” kopte een artikel in Life magazine in 1949. Tien jaar eerder was  Pollock  een arme, bittere kunstenaar. Verwante ziel Lee  Krasner  zag de magie in zijn kolossale spetterschilderijen en legde zich toe op zijn succes.  Pollocks  faam, alcoholgebruik en onrust bereikten begin jaren vijftig een hoogtepunt. Liefhebber Ed Harris werkte ruim tien jaar aan het verwezenlijken van het gepassioneerde portret van de dito kunstenaar. Doorwrochte bijrollen van Marcia Gay Harden als Lee  Krasner  en Val  Kilmer als Willem de Kooning.

Donderdag 17 maart: Filmhuis / Benedetta / Frankrijk 2021. Aanvangstijd 20.00 uur. Toegangsprijs € 9,00, met bibliotheekpas € 8,00.

Drama van Paul Verhoeven.  Met o.a. Virginie Efira, Charlotte Rampling, Lambert Wilson, Daphne Patakia en Olivier Rabourdin. Paul Verhoeven, Jezus en lesbische nonnen. Wat kan er dan nog misgaan? Weinig, en Benedetta is dan ook zeker een fijne film. Over macht, religieuze visioenen en de pest die door 17de-eeuws Europa raast (let wel: de film werd opgenomen vóór de coronacrisis). Maar Benedetta werd niet het schandaal waar wellicht Verhoeven én het festival van Cannes, waar de film afgelopen juli in première ging, op gehoopt hadden. Afgezien van een tot dildo bewerkt Mariabeeldje, blijkt dit namelijk een tamelijk nette film. Eerder spannend dan schokkend. Met vileine dialogen en de grote doorbraak van de Waalse actrice Efira, die fantastisch is als de al dan niet bezeten Benedetta.

Vrijdag 18 maart: Cabaret / Leids   Cabaret Festival  /  Finalistentour 2022. Aanvangstijd 20.30 uur. Toegangsprijs € 19,00.    

Leids Cabaret Festival Finalistentour 2022 .Voor jong cabarettalent is het Leids Cabaret Festival een mooie manier om de podia op geslingerd te worden. Zo krijgen ze de kans om zich te ontwikkelen met / voor het publiek. Want je kunt thuis voor de spiegel wel eindeloos oefenen, maar je wilt toch weten wat je waard bent.   Na het festival in de Leidse Schouwburg trekken de finalisten het land in met de Finalistentour, waarin zij de finaleavond integraal over doen. Zonder de finalestress. Moet jij eens opletten!

Enkele oud-finalisten zijn: Najib Amhali, Lebbis & Jansen, Paulien Cornelisse, Wim Helsen, Micha Wertheim, Tim Fransen, Katinka Polderman. En van de jongere generatie: Lisa Ostermann, Jasper van der Veen, Kasper van der Laan, Martijn Kardol.

Zaterdag 19 maart: Concert /  Makis  Seviloglou  /  Pirates . Aanvangstijd 20.30 uur. Toegangsprijs € 18,50.     

Na een reeks succesvolle theatertournees (sinds 2010) komen de Griekse zanger/componist Makis Seviloglou en zijn musici weer naar Nederland met een geheel nieuw programma getiteld ‘Pirates.   Makis Seviloglou speelt naast het repertoire van zijn gloednieuwe CD ook bekend werk, zowel van eigen hand als van andere, door hem geliefde Griekse componisten. Zo verbindt hij zijn eigen aanstekelijke, hedendaagse klankkleuren en ritmes met die uit het verleden. Makis is met ’Pirates’ wederom een muzikale bruggenbouwer pur sang.

Seviloglou is een veelgevraagd componist/tekstschrijver, zanger en bouzoukispeler. Hij wordt gezien als dé vertegenwoordiger van de nieuwe lichting Griekse musici en componisten. Makis  schrijft in opdracht repertoire voor vele artiesten; onder anderen voor ’De Stem van het Griekse Lied’: Haris Alexiou.   Zijn ontspannen podiumpresentatie (in het Engels) gecombineerd met zijn topbegeleiders uit Griekenland maken ’Pirates’  tot een regelrechte aanrader voor elke (wereld)muziekliefhebber.

Zondag 20 maart: Jeugd / Cor Bakker, Fay Lovsky en Remko Vrijdag  / liedjes van Harry Bannink . Aanvangstijd 14.00 uur . Toegangsprijs € 10,00 (familieticket mogelijk, zie website).  

Familieconcert met liedjes van Harry Bannink; Harry Bannink. Wie is er niet mee opgegroeid?
De componist van al die fantastische liedjes uit (kinder)programma’s als Sesamstraat, Ja Zuster Nee Zuster, De Film van Ome Willem en Het Klokhuis. Samen met tekstschrijvers als Willem Wilmink, Hans Dorrestijn en natuurlijk Annie MG Schmidt schreef hij er misschien wel duizenden.

Cor Bakker, Fay Lovsky en Remko Vrijdag spelen en zingen onder regie van Joris  Nassenstein  in een fantastisch theaterconcert de allerleukste, liefste, stoutste en ontroerendse liedjes uit dit enorme repertoire. Dus kom met de hele familie en zing uit volle borst mee met Bannink klassiekers als Stroei Voei, De kat van Ome Willem, Op de Step en M’n Opa.

Donderdag 24 Maart: Lunchconcert ESCA Quartet (Codarts). Aanvangstijd 12.30 uur. Toegangsprijs € 8,50. 

Andreia Serra da Costa, Songyoon Ryoo, Marta Vilaça en Elif Yozgyur. Dit dwarsfluitkwartet (Andreia Serra da Costa, Songyoon Ryoo, Marta Vilaça, Elif Yozgyur) behaalde onlangs de Finale van het befaamde Grachtenfestival Conservatorium Concours 2022! Een bijzondere prestatie aangezien slechts 6 solisten/ensembles van alle Nederlandse conservatoria werden toegelaten.

Het Kana Percussion Trio, eveneens Codarts afgevaardigde, werd uitgeroepen tot winnaar maar het ESCA Quartet werd door de jury geprezen vanwege hun bijzonder professionele spel. Op 24 maart zal het ESCA Quartet onder andere virtuoze werken spelen van Eugène Bozza en Anže Rozman.

Donderdag 24 maart: Talentenloods   / Open podium. Aanvangstijd 19.30 uur. Toegang GRATIS. 

Met (live)uitzending via Midvliet.nl  Jongeren van 12-21 jaar laten hun talenten zien. Een deskundige jury kiest Two Talents voor het Slotpodium.  Het Open Podium 12-21 is bestemd voor de jeugd om hun talenten voor het voetlicht te brengen.

Talentenloods houdt geen talentenjacht, maar ondersteunt en stimuleert talent. Talentenloods wil ook ander talent van jongeren stimuleren. Zo is er ook plaats voor assistent-presentatoren, assistentie bij techniek, foto en film en PR via social media.

Vrijdag 25 maart: Cabaret  /  Cameretten  /  Finalistentour 2021. Aanvangstijd 20.30 uur. Toegangsprijs € 18,50 .

Vrijdag 26 november is in het nieuwe Luxor Theater de nieuwe winnaar van de 55e editie van Cameretten Festival bekend geworden. Drie getalenteerde finale acts hebben alles op alles gezet om de felbegeerde Juryprijs mee naar huis te nemen. De jury, onder leiding van juryvoorzitter Rob van Wijk, heeft aan het eind van een spannende finale-avond de Juryprijs toegekend aan Thjum Arts. De publieksprijs is ook naar Thjum Arts gegaan.

De jury mag naast de Juryprijs ook de Persoonlijkheidsprijs uitreiken. Dit jaar is deze prijs uitgereikt aan Michèlle Schimscheimer.  In de finale stonden: Teun Wolters, Blauwe Vinkjes en Thjum Arts.

De jury over de winnaar van de Juryprijs en Publieksprijs Thjum Arts: “Thjum speelt in zijn voorstelling ‘Tijdloos Genot’ een anti-held en dat doet hij met verve. Hij heeft een bewuste keuze in timing gemaakt die spanning creëert. Met zijn intelligente grappen kiest hij de route van het understatement.”

De jury over de Persoonlijkheidsprijswinnaar Michèlle Schimscheimer:  “Haar mooie warme stem wekt een vertrouwd gevoel op en haar talent lijkt groter dan haar materiaal. Wij denken dat zij dit in de toekomst kan uitbouwen.”

Zaterdag 26 maart: Concert /  Renee  van Bavel /  What  A  Wonderful  World ‘Van Brel tot Britney’. Aanvangstijd 20.30 uur. Toegangsprijs € 18,50.  

Laat je dagelijkse dag achter je. Trek je pak aan. Je mooiste jurk.  Dof je op en kom. We gaan uit. It is showtime!    Want is het niet een wonderful world? Of is het een mad world? Het is een  wonderful  mad  world! En dat gaan we vieren. Met een  feelgood  show vol ‘Lebenslust’ en ‘joie de vivre’. Een avond lang muzikale comfortfood waarin Van Bavel legendarische songs uit het liedrepertoire van de wereld zingt. Van Brel tot Britney en van Dietrich tot Rick  Astley. Van Bavel neemt je met chansons, klassiekers, onverwachte popsongcovers en verhalen mee op wereldreis. Met als rode draad niet alleen de vurige lokken van de zangeres, maar ook haar liefde voor deze mooie, gekke wereld.

Met succes staat  Renee  van Bavel al jaren op de bühne in binnen- en buitenland. Ze schreef en zong op speciaal verzoek voor veteranen, het Nederlandse Koningshuis en de President van Duitsland. Nu komt ze met haar virtuoze pianist uit Berlijn en zingt ze voor u de sterren van de hemel.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter