Nieuws
Te rooskleurig beeld over toename bomen

Wethouder Jan Willem Rouwendal geeft een te rooskleurig beeld over een toename van het aantal bomen in de gemeente. Volgens de wethouder kwamen er vorig jaar 248 bomen bij omdat er meer geplant werd dan gekapt. Feitelijk nam het aantal bomen toe omdat de gemeente 74 bomen overgedragen kreeg van derden, en er 139 exemplaren in het gemeentelijke bestand werden opgenomen die daar abusievelijk niet in stonden. De feitelijk toename bleef zo beperkt tot 35 bomen.

Uit cijfers van de wethouder blijkt dat er begin 2021 36.725 bomen in de gemeente stonden, een jaar later waren dat er 37.034. In 2021 werden 557 bomen gekapt. Er kwamen er 866 bij. De 74 bomen die de gemeente van derden kreeg waren van de NS, de Mall en de Vlindertuin. Waarom 139 bomen eerder niet in de gemeentelijke systemen stonden is onbekend.

De gemeente kan niet duidelijk maken waarom in de meerjarenbegroting 2022-2026 van eind vorig jaar gerekend wordt met 35.000 bomen; dik 2000 minder dan het cijfer van de wethouder. Desgevraagd laat een woordvoerster weten dat het een ‘afgerond’ getal is. Geconfronteerd met lagere aantallen bomen die eerder in beleidsstukken en in antwoorden op vragen uit de gemeenteraad zijn genoemd, verwijst de gemeente naar de cijfers over 2021. Uitleg over de verschillen geeft men niet.

Overigens hebben B&W gisteren bekend gemaakt dat er 32 bomen verdwijnen in Leidschendam en wel op de Prinses Beatrixlaan, Prinses Irenelaan en Prinses Margrietlaan.

 

 

 

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter