Mening
U zegt het maar: GBLV de grootste verliezer

De lokale partij GBLV/Gemeentebelangen is de grootste verliezer bij de gemeenteraadsverkiezingen. Landelijk zijn de lokale partijen gegroeid en hebben ze 36% van de stemmen gehaald. In Leidschendam-Voorburg liep het aandeel terug naar 23,4%.

De verklaring daarvoor laat zich raden. De partij hield bijna vier jaar lang de gelederen gesloten, maar in de laatste maanden ontplofte de partij door intern gedoe. Van gedoe houden kiezers niet, zoals elke verkiezingsstrateeg weet.

De keuze van de partijtop om stemmentrekkers als Bram van Popering, Nico Hooijmans en Frank Rozenberg aan de kant te zetten, heeft zich keihard tegen de partij gekeerd. Eén zetel minder (in plaats van 2 tot 3 zetels meer) en weer niet de grootste partij.

De GBLV verkiezingscampagne was zwak. Posters die letterlijk vragen opriepen: ‘Waar eet jij vanavond?’, ‘Waar koop jij je bloemen?’ maakten niet duidelijk waar de partij voor staat. De grote GBLV-advertentie in Het Krantje, met een naam- en functieloze mevrouw achter een grote bos bloemen, was net zo vaag.

Het is publiek geheim dat Bianca Bremer wethouder wil worden. Of dat lukt, zal afhangen of andere partijen met een instabiele GBLV-fractie in een coalitie willen gaan zitten. Bij een coalitie met daarin VVD en GBLV zal de VVD extra moeten opletten: binnen de GBLV-fractie zit op bepaalde plekken grote weerstand tegen de VVD.

Met GBLV in een coalitie wordt de grootste verliezer de inwoner, die dan opnieuw vier jaar lang instabiel gemeentebestuur over zich heen krijgt.

(naam inzender bij redactie bekend)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter