Mening
Blog: Asociaal

Op 9 maart schreef wethouder Floor Kist (GroenLinks) namens B&W een brief aan de gemeenteraad over de opvang van Oekraïnse vluchtelingen in de gemeente. Een tweetal passages uit dat stuk:

‘Door de oorlog in Oekraïne is er een vluchtelingenstroom ontstaan. De vluchtelingen komen naar Nederland en ook onze gemeente is opgedragen om (nood)opvang te organiseren’.

‘Als gevolg van deze grote vluchtelingenstroom, is elke veiligheidsregio opgedragen om binnen enkele dagen 1000 oplopend naar 2000 (nood)opvangplekken te realiseren. Op korte termijn geeft het college gehoor aan het verzoek vanuit het Rijk en de veiligheidsregio om noodopvang beschikbaar te maken. Aankomende week (die is al voorbij, red.) wordt duidelijk in welke mate en vorm dit lokaal mogelijk is. Deze (nood)opvangplekken worden georganiseerd in overleg met de regio. Vanwege de benodigde snelheid om opvang te realiseren, zal dit waarschijnlijk opvang in hotels betreffen’.

Nu, bijna twee weken later, woedt de oorlog in Oekraïne nog steeds. En in steeds heviger mate. De stroom Oekraïners die hun land verlaten blijft daarmee groeien. Ook naar Nederland en Leidschendam-Voorburg.

In Leidschendam-Voorburg is echter nog geen (nood)opvangplaats gerealiseerd. Kort nadat Kist zijn brief schreef maakte de gemeente bekend dat men 100 noodopvangplaatsen ging leveren. Dat getal werd even snel weer van de site van de gemeente gehaald als het erop gekomen was. Navraag over het hoe en waarom leerde dat de gemeente zelf helemaal geen noodopvang meer plant. In regionaal verband zijn er genoeg, zo luidde het verweer.

Daar past maar één reactie op: gemeente schaam u! Mooie woorden over hartverwarmende acties van derden zijn niet genoeg. Pleidooien van alle lijsttrekkers van de politieke partijen die deelnamen aan de gemeenteraadsverkiezing voor een ‘ruimhartige opvang’ ook niet. Het zijn loze woorden als je niets doet.

Herinnert u zich nog de vluchtelingenstroom uit het Midden Oosten van zo’n 7 jaar geleden? Ook toen wilde Leidschendam-Voorburg helpen. Er moest een asielzoekerscentrum op Schakenbosch komen. Er werd gesproken over 800 mensen. Na eindeloos politiek gehakketak kwam men op 200 uit. Maar toen hoefde het niet meer want er was al te veel tijd verstreken met gepraat. Noodopvang voor enkele dagen in sporthal De Fluit Leidschendam was alles wat de gemeente voor elkaar kreeg.

En nu dus weer zo’n houding. Terwijl er mogelijkheden genoeg zijn voor noodopvang. Schakenbosch (!), het leegstaande Landal-kantoor in Klein Plaspoelpolder, de talloze leegstaande kantoren op bedrijfsterrein Overgoo, het leegstaande Diaconessen-ziekenhuis in Voorburg-West. Enorme panden met gas, water, elektra, verwarming, sanitaire voorzieningen, keukentjes. Ok, in particuliere handen maar dat mag geen obstakel zijn. Nood breekt wet, toch?

Alhoewel, Kist zoekt ook al honderden zogenoemde flexwoningen voor statushouders (asielzoekers die mogen blijven), daklozen, verwarde personen, mensen die uit klinieken komen. Ook daarbij zou gekeken worden naar de genoemde leegstaande panden. Gebeurd is er echter niets. Exact hetzelfde beeld als bij de sociale woningbouw. Er over praten maar in de praktijk 0,0 realiseren.

Leidschendam-Voorburg, een asociale gemeente.

P.S. De Oekraïnse vlag is ook al gestreken bij het servicecentrum van de gemeente. Hoe symbolisch.

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter