Nieuws
Blik richting Vlietzone, Haags tekort aan ruimte voor bedrijven

Om ook in de toekomst Den Haag aantrekkelijk te houden als stad om te wonen en te werken, is er meer aandacht nodig voor de balans tussen beide. Er is een groeiend tekort aan ruimte voor bedrijven en bedrijventerreinen. Dit beschrijft de Haagse wethouder Saskia Bruines in een brief aan haar gemeenteraad.

Deze vraag speelt op meerdere plekken in de stad. Bijvoorbeeld op de Westvlietweg waar bedrijven die eerder uit de Binkhorst zijn vertrokken nu te krap zitten. Ook voor de oplossing wordt richting Leidschendam-Voorburg gekeken. In het schrijven van de wethouder staat: In de A4-Vlietzone wordt samengewerkt met bewoners, ondernemers, buurgemeenten en de provincie om tot een gezamenlijk toekomstbeeld te komen, waar bij economie en bedrijventerreinen een belangrijk onderwerp zijn.

Bedrijventerreinen en bedrijfsruimte zijn goed voor ongeveer 15% van de banen in Den Haag. Er is een tekort aan ruimte voor dit soort bedrijvigheid wat de economische groei van de stad belemmert. Groeiende bedrijven trekken weg door het beperkte aanbod aan fysieke ruimte. Bedrijven die overwegen zich te vestigen in Den Haag, zien daar geregeld van af omdat ze geen geschikte locatie kunnen vinden.

Grofweg zijn er voor elke 10 inwoners 5 banen nodig. Naast kantoren, winkels en horeca, zijn deze banen ook te vinden op bedrijventerreinen. Dit zijn met name midden- en kleinbedrijven (mkb) in de stadsverzorgende bedrijvigheid (reparatie, bakkerijen, aannemers), (stads)logistiek en maakindustrie. Doorstroming van succesvolle bedrijven naar grotere panden voorkomt dat ze uit de stad of regio trekken. Als verplaatsing niet mogelijk is ontstaat er ook geen ruimte op de bestaande locatie om met iets nieuws aan de slag te gaan.

Ondanks de nodige voortuitgang die de afgelopen jaren is geboekt, zoals de samenwerking met de ondernemers op de bedrijventerreinen en de realisatie van een aantal bedrijfsverzamelgebouwen, is de urgentie groot. Om deze problemen op te lossen en de balans tussen vraag- en aanbod te herstellen stelt Bruines een zestal maatregelen voor. Eén daarvan is het aanstellen van een ontwikkelmanager die aan de slag gaat met de realisatie van 200.000m² bedrijfsruimte op zowel bestaande bedrijventerreinen als op nieuwe locaties zoals de GAVI-kavel (zuidoost kom Prins Clausplein).

De gemeente wil daarnaast meer duidelijkheid creëren voor ondernemers en eigenaren op het gebied van beleid en zal de betrokken ondernemersverenigingen waar mogelijk ondersteunen. Ook wordt onderzocht of de gemeente zelf een actievere rol kan innemen in de herontwikkeling van bedrijfsruimte en zal zij nieuwe coalities aangaan met de partners in de stad, regio en het Rijk. Over een aantal maatregelen moet het nieuwe stadsbestuur een besluit nemen.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter