Nieuws
Een AED voor hartstilstand op elk station

Op ieder station in Nederland  is vanaf heden een AED – Automatische Externe Defibrillator; een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand – aanwezig. De afgelopen maanden hebben NS en ProRail zich hard gemaakt om alle stations van een AED  te voorzien. Door het aanbod van AED’s uit te breiden van 50 naar alle stations willen de bedrijven een bijdrage leveren aan het landelijk dekkende AED-netwerk. Er hangen nu 575 AED’s verspreid over 400 stations in Nederland. De AED’s zijn aangemeld bij HartslagNu.

Door het plaatsen van AED’s op stations, wordt de overlevingskans van mensen die op of rondom stations een hartstilstand krijgen, vergroot. In maar liefst de helft van alle stations vervullen de AED’s een extra functie: ze dekken een AED-loze zone in de omgeving van het station af. Dit is een gebied waar in een straal van 500 meter geen dag en nacht beschikbare AED is die is aangemeld bij het oproepsysteem HartslagNu.

Anneke de Vries (NS): ,,Wij zijn als NS en ProRail blij dat wij hebben bijgedragen aan  het vullen AED-loze zones. Zo’n 17.000 mensen per jaar krijgen een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Als de reanimatie binnen de eerste zes minuten start, en er gebruik wordt gemaakt van een AED, is de kans op overleven het grootst.”

HartslagNu is het landelijke reanimatie oproepsysteem voor burgerhulpverleners. Iedereen die een erkende reanimatietraining heeft gevolgd, kan zich aanmelden bij HartslagNu. Als via 112 een melding van een hartstilstand binnenkomt, roept het systeem burgerhulpverleners op die in de buurt van het slachtoffer zijn. Zij krijgen het bericht om te reanimeren of om eerst de dichtstbijzijnde AED op te halen. Zo krijgt het slachtoffer snel de juiste hulp terwijl de ambulance onderweg is. Door AED’s te plaatsen op treinstations zorgen we ervoor dat mensen in de omgeving van het station een grotere kans hebben op overleving bij een hartstilstand. Dat gebeurt samen met de vrijwilligers van HartslagNu, die weten hoe ze het apparaat moeten bedienen en die dag en nacht beschikbaar zijn om levens te redden.

Vanaf nu staat de AED ook weergegeven op de NS-app en op ns.nl, onder het kopje ‘Voorzieningen’. De AED’s die al op de 50 stations hingen, worden dit jaar vervangen.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter