Nieuws
CDA wil raadsakkoord

Het CDA wil een raadsakkoord in plaats van een akkoord tussen de partijen die een nieuwe coalitie gaan vormen. Het raadsakkoord is een deal tussen alle partijen in de gemeenteraad over de toekomst van Leidschendam-Voorburg.

CDA-lijsttrekker Ron van Duffelen heeft de CDA-wens op tafel gelegd in een gesprek met ‘verkenner’ Henk Bouwmans. In het CDA-verkiezingsprogramma stond al dat de partij af wilde van een coalitieakkoord dat alleen de coalitiepartijen bindt.

Met een coalitieakkoord zetten de coalitiepartijen de oppositie feitelijk buiten spel, zeker als zij strak vast houden aan dat coalitieakkoord. Daardoor wordt ook de invloed van het deel van de kiezers dat op de oppositiepartijen stemde, minimaal. Een strak coalitieakkoord komt ook de sfeer binnen de gemeenteraad en tussen raad en B&W niet ten goede.

Daarbij heeft de CDA-voorman er ook op gewezen dat de ‘oude’ coalitie VVD, CDA, GroenLinks en ChristenUnie ook na de gemeenteraadsverkiezing nog steeds een meerderheid heeft (18 van de 35 raadszetels).

Van Duffelen negeert daarbij uitspraken van ChristenUnie-voorman Frank Wilschut die heeft aangegeven dat zijn partij niet meer in een coalitie wil gaan zitten die een zo kleine meerderheid in de gemeenteraad heeft.

De CDA’er heeft de verkenner laten weten dat voor zijn partij wonen, duurzaamheid en sociale binding de hoofdthema’s zijn bij de onderhandelingen met andere partijen over een nieuw stadsbestuur.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter