Nieuws
Diaconessenhuis toch in beeld opvang Oekraïners

B&W kijken wel degelijk naar het leegstaande Diaconessen ziekenhuis in Voorburg-West als langdurige opvang voor vluchtelingen uit Oekraïne. Dat heeft een woordvoerster van B&W laten weten. Eerder gaven B&W aan dat het ziekenhuis niet bruikbaar was omdat er intern al zoveel was gesloopt dat de basisvoorzieningen niet meer te realiseren zouden zijn. Men beriep zich daarbij op informatie van het bestuur van de Reinier de Graafgroep, eigenaar van het ziekenhuis.

Omwonenden spraken tegen dat er intern in het ziekenhuis al is gesloopt. Men wees erop dat er een anti-kraakwacht in het pand is gehuisvest. Dat wil zeggen dat alle nutsvoorzieningen nog voor handen moeten zijn. De woordvoerster van B&W meldt nu dat er volgens de eigenaar nog het nodige moet gebeuren voordat huisvesting van Oekraïnse vluchtelingen mogelijk is. Vanwege die informatie hebben B&W het Diaconessenhuis, op dit moment, niet boven aan de lijst staan. Overigens zijn ambtenaren niet ter plekke gaan kijken.

Ook opvang in ziekenhuis Antoniushove (bovenste twee etages) is nog niet afgeschreven. Deze verdiepingen gebruikt het ziekenhuis nu als kantoorruimten. Voor opvang van Oekraïnse vluchtelingen zal er een afscheiding moeten komen tussen hun verblijf en het ziekenhuis. Dat is niet eenvoudig te realiseren, aldus de woordvoerster van B&W.

Huisvesting op Schakenbosch is ook nog niet afgevallen. Eerder meldden B&W dat daar begonnen was met werkzaamheden, de gebouwen verouderd waren en er Ad Hoc (leegstandsbeheer) bewoning was. Ter plekke bleek echter niets van werkzaamheden, de Ad Hoc-bewoning is zeer bescheiden en sommige gebouwen (rondom Hulp&Heilkerk) zijn niet verouderd. Nu laten B&W weten zich te richten op andere opties die sneller geschikt te maken zijn. Daarbij gaat het met name over leegstaande kantoren, zoals het Landal-kantoor in Klein Plaspoelpolder.

B&W hebben de gemeenteraad ondertussen voorgesteld vooralsnog 1 miljoen euro te reserveren voor de opvang van Oekraïnse vluchtelingen. Op het Raadhuis is inmiddels een ‘bestuurlijk overleg’ opgezet van burgemeester Jules Bijl, wethouder Floor Kist en vier topambtenaren. Daaronder hangt een ambtelijk kernteam en daaronder weer drie ambtelijke teams belast met locaties, voorzieningen, onderwijs.

B&W van Den Haag verwachten meer vraag naar opvangplekken ook door Oekraïnse vluchtelingen die nu bij gezinnen verblijven. Voor langdurige opvang gaat Den Haag zeven locaties gereed maken: Koolwitjelaan (groepslocatie huisvesting statushouders); Keizerstraat (voormalig Empire Hotel, Keizerstraat 27); Voormalig Koninklijk Conservatorium (Juliana van Stolberglaan 1); Treublaan (voormalig klooster aan de Treublaan 2); Gulden Huis (voormalig verzorgingstehuis, Steenhouwersgaarde 1); Hennegras (voormalige school aan de Hennegras 70); Voormalig hotel van Shell (Carel van Bylandtlaan 16).

Den Haag wil de noodopvang, nu 500 plekken, tegen het eind van dit jaar afschalen naar 200 met daarnaast de mogelijkheid om een sporthal of leeg kantoor met veldbedden in te richten.

De vluchtelingen zijn vooral vrouwen, kinderen en ouderen. Soms gaat het ook om alleenstaande kinderen. Een deel van de vluchtelingen spreekt Oekraïens, een ander deel spreekt Russisch. Lang niet iedereen spreekt Engels.

Er is dringend behoefte aan rust, een slaapplek, eten en drinken, een douche en het wassen van kleding, aldus B&W van Den Haag. Er is veelal nog wel contact met de achtergebleven partner, familie en vrienden. Mensen zijn uiteraard ongerust over hun situatie. Er is grote behoefte aan wifi. Er worden daarom simkaarten uitgedeeld en in de opvanglocaties voor langere termijn wordt gezorgd voor wifi. Met de simkaarten kunnen vluchtelingen een maand lang gratis bellen naar Oekraïne.

Geschat wordt dat bijna de helft van de vluchtelingen verblijft bij familie of vrienden uit hun eigen netwerk (‘gastgezinnen’). Het exacte aantal gastgezinnen is onbekend.

‘Over een aantal belangrijke zaken is op dit moment nog geen duidelijkheid. Op korte termijn verwachten we vanuit de rijksoverheid een éénduidig en uniform verstrekkingenpakket zodat duidelijk is op welke vertrekkingen mensen recht hebben. De uitvoering hiervan zullen gemeenten gaan doen’, aldus B&W van Den Haag.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter