Nieuws
Stedin heeft nog eens 1,75 miljard nodig

Energiebedrijf Stedin, waar Leidschendam-Voorburg aandeelhouder van is, heeft nog eens 1,75 miljard euro nodig. Dit nadat de aandeelhouders vorig jaar al 200 miljoen euro extra aan het bedrijf gunden door extra aandelen te kopen.

De 1,75 miljard euro is gebleken uit onderzoek van Rothschild en Co bij Stedin. Oorzaak zijn kosten energie omwenteling, economische ontwikkelingen en stijgende kosten voor investeringen.

De 1,75 miljard is berekend voor de periode tot 2030. Tot 2036 wil Stedin 13 miljard euro in het netwerk investeren; 2 miljard meer dan tot nu toe gedacht. Niet of minder investeren betekent risico op storingen, het hebben van onvoldoende capaciteit, vertraging bij de energie omwenteling.

De huidige aandeelhouders (44 gemeenten) zijn vooralsnog niet bereid de 1,75 miljard euro op te hoesten. Zij kijken naar de rijksoverheid, de 5 provincies waarin Stedin actief is en de 60 gemeenten die Stedin wel bedient maar die geen aandeelhouders zijn. Al die partijen zijn aan zet menen de 44.

Inmiddels is er gesproken met de rijksoverheid. Daar wordt nu bekeken of men aandelen Stedin wil kopen, een lening wil verstrekken dan wel garant wil staan voor een lening van derden. Voor de zomer moet zulks duidelijk zijn.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter