Nieuws
Ontwikkeling Binckhorst stokt

De bouw op de Haagse Binckhorst stokt. B&W van Den Haag hebben besloten te stoppen met de voorbereiding van zogenoemde ‘gebiedspaspoorten’: deals met grondeigenaren in een bepaald gebied over de verdere ontwikkeling daar. Dat heeft wethouder Anne Mulder de Haagse gemeenteraad bericht.

Volgens Mulder mag de gemeente geen initiatieven steunen die niet binnen de nog beschikbare gebruiksruimte kunnen worden gerealiseerd. ‘Het gemeentebestuur kan en mag niet vooruitlopen op besluitvorming over de doorontwikkeling van de Binckhorst en geen toezeggingen doen over toekomstige gebruiksruimte’, aldus Mulder.

‘Geconcludeerd is dat de gemeente alleen die initiatieven kan faciliteren die passen binnen het nu geldende omgevingsplan en de daarin beschikbare gebruiksruimte. Deze situatie geldt ook voor de planvorming van de gebiedspaspoorten’.

‘Doordat de meeste initiatiefnemers binnen de gebiedspaspoorten er echter bij vaststelling van het omgevingsplan niet in zijn geslaagd om voor de beoogde activiteiten gebruiksruimte te bemachtigen – en die ruimte er nu ook niet meer is – zijn de plannen een voorschot op de toekomst’.

Mulder schrijft dat al in voorjaar 2019 bleek dat bijna 15 partijen een totaal van ruim 5000 woningen méér aanvroegen dan de toen beschikbare 5000, waaronder de partijen in de gebiedspaspoorten. De gebruiksruimte voor woningen, detailhandel en horeca in de Binckhorst is inmiddels gereserveerd of vergund.

De Haagse wethouder stelt verder dat de besluitvorming over het Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV) nog moet plaatsvinden. De komst van beter openbaar vervoer vermindert het aantal autobewegingen en is medebepalend voor de aantallen woningen en andere functies die bij een doorontwikkeling van de Binckhorst gerealiseerd kunnen worden, schrijft hij. ‘Eind van dit jaar verwachten we met het nemen van het voorkeursbesluit de volgende stap voor het ontwikkelen van HOV’.

Mulder: ‘Pas nadat duidelijk is welke gebruiksruimte er binnen de doorontwikkeling beschikbaar komt en welke keuzes daarbij door het bestuur worden gemaakt, is te overzien wat dit voor consequenties voor eerder gestarte planvormingstrajecten heeft. Dit kan pas gedurende het planproces van de doorontwikkeling worden geduid. Wanneer blijkt dat het juridisch-planologisch kader voor de doorontwikkeling van de Binckhorst mogelijkheden biedt, zal de gemeente met betrokken partijen contact opnemen’.

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter