Nieuws
Vergunning bouw Romeinse putfolly aangevraagd

In Park Arentsburgh, Voorburg-West, moet naast de heuvel met uitkijkpunt een putfolly komen; een nagebouwde Romeinse put. In de vijver zelf moeten met luchtletters de wanden van het badhuis dat hier in de tijd van de Romeinse stad Forum Hadriani stond, uitgebeeld worden.

Het project is onderdeel van ‘De Romantische Limes’; een plan om het Romeinse erfgoed beleefbaar te maken. Het is opgesteld door gemeente, omwonenden, Stichting Mooi Voorburg, Archeologische werkgroep Leidschendam-Voorburg en Museum Swaensteyn.

Met ‘De Romantische Limes’ wil men enerzijds sporen van de Romeinse stad Forum Hadriani laten zien, anderzijds het bestaande park van nieuwe ornamenten voorzien. Ter plekke van de folly groef Casper Reuvens tussen 1827 en 1834 bij onderzoek naar Forum Hadriani de restanten van een Romeinse put op.

De folly wordt 2,4 bij 2,4 meter breed en 5,1 meter hoog. In alle zijwanden komen vitrines met verwijzingen naar de Romeinse tijd. Het pand krijgt een koepeldak. Het geheel wordt uitgevoerd in klassieke materialen zodat het gebouwtje eruit ziet als een ruïne. Het dak krijgt gebakken pannen. Dit alles in de kleuren naturel, grijs, bruin en geel/beige.

De eerste opzet werd eind 2018 gepresenteerd. Er zijn financiële bijdragen van provincie en gemeente voor de realisatie. Projecteigenaar is Museum Swaensteyn. Het museum krijgt ook het beheer, is curator en exploitant. Men is van plan rondleidingen en thematische evenementen te gaan organiseren. Ook wil men gaan samenwerken met ‘de Vlietvaart’.

Het park is vanwege de Romeinse restanten in de ondergrond Rijksmonument. Voor  de bouw van de putfolly moet de Rijksdienst voor cultureel erfgoed dan ook toestemming geven.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter