Nieuws
Verdichten bebouwing biedt kansen

Het verdichten van de bebouwing in bestaande woonwijken biedt kansen om de kwaliteit van de omgeving te verbeteren. Het kan een motor zijn om de omgeving vitaler en levendiger te maken. Dat schrijft gedeputeerde Anne Koning in een brief aan Provinciale Staten. Leidschendam-Voorburg wil tussen 4000 en 5000 nieuwe woningen bouwen binnen de bebouwde kom. Om groen te sparen wordt daarbij gedacht aan hoogbouw.

Koning stelt dat het verdichten van de woningbouw iets toe kan voegen aan steden en dorpen. De versterking van de leefomgeving ziet zij daarbij in bredere zin: leefbaarheid, gezondheid en groen. De nieuwe Omgevingswet biedt de mogelijkheid de stedelijke ontwikkeling te koppelen aan ‘positieve gezondheid’; het welbevinden en welzijn van de inwoners. Participatie moet daar altijd een onderdeel van zijn, aldus Koning.

De gedeputeerde wijst erop dat de rijksoverheid nog dit jaar komt met een groennorm voor bouwprojecten en een kader voor ‘klimaatadaptief bouwen’ (woningen die bestand zijn tegen de effecten van de klimaatverandering). Zelf is ze aan de slag met een initiatief ‘gezonde groene stad’. Over dichtheden in bouwplannen wil Koning nog voor de zomer een nota uitbrengen.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter