Nieuws
Coalitie VVD, GBLV, D66 in de maak

VVD, GBLV en D66 gaan samen proberen een coalitie te vormen die de gemeente de komende vier jaar gaat besturen. De VVD zal, als partij met de meeste stemmen bij de gemeenteraadsverkiezing, komende week een informateur voorstellen die dat proces vorm moet gaan geven.

De combinatie VVD, GBLV, D66 is geadviseerd door verkenner Henk Bouwmans. Die bekeek de afgelopen weken op verzoek van alle partijen in de gemeenteraad de wensen die er leefden over een te vormen coalitie en de mogelijkheden die men zag tot samenwerking met andere partijen.

Volgens Bouwmans, die gisteravond zijn eindrapport presenteerde, is er het grootste draagvlak voor de combinatie VVD, GBLV, D66. Voor andere combinaties is te weinig of geen steun. Hij heeft deze conclusie getrokken op basis van gesprekken met de lijsttrekkers waarbij Wouter Jorissen (D66) als enige twee maal bij de verkenner langs kwam.

VVD, GBLV en D66 kunnen steunen op 21 van de 35 zetels in de gemeenteraad. VVD en GBLV verloren bij de laatste stembusgang elk een zetel (beiden staan nu op 8); D66 won een zetel en kwam op 5.

Bouwmans wijst erop dat het bij de drie partijen om de grootsten in de gemeenteraad gaat. Men wil met elkaar samenwerken, is bereid verantwoordelijkheid te nemen en men wil een streep zetten onder het verleden. Dat laatste slaat op de wrijving die jarenlang tussen GBLV en VVD heeft bestaan, ook op persoonlijk vlak.

Volgens de verkenner hebben de drie partijen er het vertrouwen in samen een stabiele coalitie te vormen die ook in staat is de belangrijkste wensen en ambities in de komende vier jaar te verwezenlijken.

Als belangrijkste wensen en ambities noteerde Bouwmans: wonen (huizenbouw); de omgang van de gemeente met inwoners en de dienstverlening aan hen; duurzaamheid; verkeer en bereikbaarheid.

De verkenner liet ook weten dat hij een coalitieakkoord op hoofdlijnen aanbeveelt met ruimte voor de fracties in de gemeenteraad om hun eigen punten te scoren. Voor een door het CDA bepleit ‘raadsakkoord’ (afspraken op hoofdlijnen tussen alle partijen en werken met wisselende meerderheden) is er nu geen steun bij de andere partijen.

In de gesprekken brachten alle lijsttrekkers hun zorg tot uiting over de gedaalde opkomst bij de gemeenteraadsverkiezing (nu 51,1 procent, vier jaar geleden 57,4 procent) en de betekenis daarvan voor het gezag van de gemeenteraad zelf.

Direct nadat de verkiezingsuitslag op 16 maart bekend was spraken vooraanstaande leden van VVD, GBLV en D66 zich al uit voor de vorming van een gezamenlijke coalitie. Vanuit GroenLinks en PvdA kwam de roep om een bondgenootschap ‘over links’ doch daar is geen draagvlak voor.

Henk Bouwmans

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com