Nieuws
Huygens Festival en Stichting Stedenbanden gaan samenwerken

De Stichting Huygens Muziekfestival en de Stichting Stedenbanden Leidschendam-Voorburg hebben de bestaande samenwerking vastgelegd in afspraken. Het Huygens Festival ruimt al een aantal jaren een deel van het festivalprogramma in voor de uitwisseling van musici uit Konstancin-Jeziorna (Polen) en Hranice (Tsjechië); de twee gemeenten waarmee de gemeente Leidschendam-Voorburg 25 jaar een stedenband heeft gehad.

Voorzitter Tilly Zwartepoorte van de Stichting Stedenbanden Leidschendam-Voorburg is blij met de mogelijkheid die het Huygens Festival biedt om de contacten Konstancin-Jeziorna en Hranice muzikaal vorm te blijven geven: ,,Wij willen als stichting de banden met de beide gemeenten blijven onderhouden. De culturele uitwisseling met jonge musici past daar prima in, waarbij onze stichting het Huygens Festival graag ook financieel wil ondersteunen.”

Voor het Huygens Festival vormden de uitwisseling met Polen en Tsjechië mede de basis om het jeugdprogramma uit te breiden met Hongarije en Slowakije. Voorzitter Annet Weijermars van het Huygens Festival: ,,We hebben in de afgelopen jaren een goede relatie opgebouwd met de vier landen van de Visegrad Groep. Het Huygens Festival draait om samenwerking met vele partijen. We zijn daarom blij dat we de samenwerking met de Stichting Stedenbanden voortzetten. Van 23 tot en met 25 september 2022 hopen we de musici uit Konstancin-Jeziorna en Hranice weer te begroeten.”

Begin 2019 kapte de gemeente de stedenbanden formeel af. Dat gebeurde op voorstel van toenmalig burgemeester Klaas Tigelaar. De stedenband met Konstancin-Jeziorna bestond sinds 1991, die met Hranice sinds 1990. Voor het behoud waren alleen de oppositiepartijen GBLV, D66 en GroenLinks. Volgens de voorstanders van de afschaffing was er geen gemeentelijke bemoeienis met de stedenbanden nodig om de maatschappelijke activiteiten die in het kader van de stedenbanden plaatsvinden, door te laten gaan.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter