Mening
U zegt het maar: Zelfreflectie, ja graag!

‘Nu de gemeenteraadsverkiezingen achter de rug zijn en de uitslag is bekend, kunnen we concluderen dat door de lage opkomst overduidelijk  is geworden dat de inwoners van LV het vertrouwen in de huidige ‘politiek’ compleet verloren hebben. Ondanks deze conclusie geeft de grootste partij (VVD, welke ook kiezers verloren heeft) daags na de verkiezingen al aan met wie zij een coalitie wil vormen. Van enige bescheidenheid is bij deze partij duidelijk geen sprake.

Echter, wat veel belangrijker is, is de vraag hoe het komt dat de opkomst zo laag is. Hebben B&W, de gemeenteraad en alle politieke partijen wel kritisch naar hun eigen optreden gekeken en zijn zij hun verkiezingsbeloftes van 4 jaar geleden nagekomen? Laatst werd ik getipt over het artikel ‘de Bestuurs Effect Rapportage’ die de alliantie burgers Voorschoten (www.alliantie-burgers-voorschoten.nl) op hun website heeft staan. Als deze wijze van rapportage wordt toegepast op de gemeente Leidschendam – Voorburg dan zal het resultaat hetzelfde zijn of hoogstwaarschijnlijk nog lager uitkomen.

De uitdagingen voor het nieuwe college van B&W en gemeenteraad zijn groot. Denk aan:   verkeersproblematiek, Damcentrum, Mall of The Netherlands; huisvesting, sociale huurwoningen, doorstroming van scheefhuurders, realiseren en opvang van vluchtelingen / statushouders (uitgevoerd door de gemeente en niet door op geld beluste projectontwikkelaars);  stikstofdioxide problematiek (gezondheid van de inwoners, is een kerntaak van de overheid, dus ook van gemeente Leidschendam – Voorburg);  handhaving (is op alle gebieden onder de maat); financiën (zijn niet transparant en duidelijk); Burgerparticipatie.

U mag het lijstje zelf verder aanvullen maar het is duidelijk dat we capabele wethouders nodig hebben, die kritisch zijn en kritisch kijken naar de ambtenaren op het gemeentehuis en waar nodig ze bijsturen, die open en transparant verantwoording afleggen aan een capabele gemeenteraad, een gemeenteraad die kritisch, rechtvaardig en aan de hand van feiten de wethouder en het gemeentelijk apparaat controleert en bijstuurt.

Willen we de voormalige wethouders voor een tweede termijn op dezelfde positie? Dit lijkt mij niet wenselijk, aangezien men op de zelfde voet verder gaat en het risico op herhaling van fouten en
belangenverstrengeling in de hand wordt gewerkt.

Het bovenstaande vraagt om een college van B&W, maar ook om een gemeenteraad die het gevoerde en nog uit te voeren beleid kritisch, eerlijk en op basis van feiten beoordelen. Ook hun eigen positie hierin is belangrijk, want dat hebben de inwoners van Leidschendam – Voorburg afgelopen jaren wel ervaren: zelfreflectie bij politici was én is vaak onder de maat.

Zichzelf in de spiegel aankijken in de politiek is zéér zeldzaam, dus college van B&W, de gemeenteraad en de ambtenaren laat zien dat jullie wel kritisch en voor de inwoners van Leidschendam – Voorburg zijn. Dus zelfreflectie, ja graag!

(Joris van Buren)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter