Nieuws
Wethouder Floor Kist: ‘manager’ Oekraïnse vluchtelingen

In 2015 was hij wethouder toen de asielzoekers uit Syrië toestroomden. Nu ‘doet’ hij de Oekraïnse vluchtelingen. ,,Dat is een heel ander vraagstuk. Destijds ging het om de vestiging van een asielzoekerscentrum. Daarbij was het COA (Centraal orgaan opvang asielzoekers, red.) de spil. Nu gaat het om het vinden van noodopvang en dat loopt via het ministerie van Justitie en Veiligheid, en de veiligheidsregio’s. Een crisisgezelschap dat voor 2000 plaatsen in de regio moest zorgen, los van andere vluchtelingen of asielzoekers.’’

Floor Kist gaat over welzijn. In zijn ogen was de benadering vanuit ‘veiligheid’ te eng. Hij wilde de mensen in beeld. Vandaar ook dat de discussie op het Raadhuis al snel was ‘gaan we noodopvang in gymzalen en zo doen’ op richten wij ons op een langer verblijf van de Oekraïners? En gaan we dus een volgende stap bedenken: langdurige tijdelijke huisvesting voor de Oekraïnse vluchtelingen die na een paar maanden uit de noodopvang komen.

Binnen het Raadhuis werd een crisisteam gevormd bestaande uit burgemeester Jules Bijl, wethouder Juliette Bouw (onderwijs) en Floor Kist zelf. Er kwam een projectleider Oekraïnse vluchtelingen en de zoektocht naar langdurige opvangmogelijkheden werd gestart. Er werd een lijst gemaakt van mogelijke panden waarbij de objecten die het snelst beschikbaar waren, en het grootst bovenaan kwamen te staan.

,,We hebben heel veel contacten met ontwikkelaars. De reacties waren wisselend. De bedragen die men als huur wilde hebben ook. ‘Hoera, wat leuk’ was nergens de reactie op ons verzoek. Het ging gewoon om de praktische situatie en de stand van besluitvorming rond het pand. Nergens zei men keihard ‘nee’. Het was een open, zakelijke afweging.’’

Komende week hoop de wethouder een deal te kunnen sluiten over het gebruik van één leegstaand kantoorpand op bedrijfsterrein Overgoo voor de opvang van Oekraïnse vluchtelingen. Daarna start de verbouwing. Kist spreekt over een periode van vijf maanden voordat de huisvesting van de vluchtelingen ook echt realiteit kan zijn. ,,Als we het redden. We moeten wel mensen vinden voor die verbouwing.’’

Op Overgoo zouden 140 Oekraïnse vluchtelingen die nu in noodopvang zitten, onderdak moeten kunnen krijgen voor een periode van twee jaar. ,,Je koopt tijd. De oorlog zal nog wel een tijdje door gaan. Door te kiezen voor twee jaar haal je de druk van de ketel’’, stelt Kist.

De 140 noemt de wethouder ‘een wiebelig getal’. Vast staat het niet. Eerder noemde hij zelf 136 en 140 tot 175 als aantallen. Kist wil proberen om ook Oekraïnse vluchtelingen die nu thuis bij inwoners van Leidschendam-Voorburg zitten, op Overgoo te huisvesten. Formeel kan dat vanwege rijksregels niet. De betrokkenen zouden dan eerst naar een noodopvang moeten, waar dan ook in Nederland, om vervolgens eventueel naar Overgoo te kunnen komen. De wethouder noemt dat ‘een beetje raar’ en wil trachten die omweg binnen de regio te kunnen omzeilen.

Bij inwoners thuis zitten veel Oekraïnse moeders met kinderen. Bekeken wordt nu of die kinderen iets geboden kan worden want ze klimmen als het ware tegen de muren aan. Daartoe dient de inrichting van een school aan De Haar 200 in Leidschendam. Voordat die school formeel gaat draaien zou er daar kinderopvang geregeld kunnen worden. De Ad Hoc-bewoners hebben 28 dagen de tijd het pand te verlaten. Daarnaast kondigt de wethouder de start van een internationale schakelklas in het lokale basisonderwijs aan. De opzet daarvan is bijna rond.

De Oekraïnse school in Voorburg speelt in deze geen rol. Die school draait alleen op zaterdag en wordt gerund voor vrijwilligers die tot de oorlog in Oekraïne uitbrak, enkele tientallen Oekraïnse kinderen in Nederland vertelden over hun vaderland. Plots stonden er 500 mensen op de stoep. Omdat de gemeente de school niet wilde laten ‘dobberen’ wordt er nu hulp en bijstand gegeven zodat Oekraïnse vluchtelingen die zich daar melden ‘goed kunnen landen’. Inmiddels heeft het Corbulo College in Voorburg tien klaslokalen voor de weekeinden aan de Oekraïnse school ter beschikking gesteld.

De gemeente kan het allemaal nog behappen met de ambtenaren die er zijn en de partners die men heeft. ,,We kennen iedereen die we nodig hebben. Alleen kampen we met een tekort aan leerkrachten en tolken/vertalers. We bekijken nu of we leerkrachten bij de vluchtelingen zelf kunnen werven. Dat is nooit optimaal maar beter dan niets. Praktijk gaat voor ideologie’’, meent Kist.

Signalen over oorlogstrauma’s bij de vluchtelingen hebben de gemeente nog niet bereikt. Er is ook nog niets te merken van een op gang komende terugkeer van Oekraïnse vluchtelingen naar hun land. Kist: ,,Dat beeld hebben wij niet.’’ Er zijn wel particulieren die vluchtelingen hebben opgevangen en nu bij de gemeente aankloppen met de vraag of die mensen niet ergens anders heen kunnen. Zij worden verwezen naar de Broodfabriek in Rijswijk, centraal coördinatiepunt voor de opvang van Oekraïnse vluchtelingen.

Kist: ,,Iedereen denkt nu dat ze naar Overgoo kunnen. Daar kunnen ze niet allemaal heen en bovendien wordt via de landelijke verdeelsleutel bepaald wie daar komen. Wij zijn nu bezig, maar dat zei ik al, te proberen om ‘thuiswoners’ te laten meedraaien in die verdeling. Ook ik ben bezorgd over die thuisopvang. Hoe lang gaat dat goed? Het is nogal wat om vreemden in je huis te nemen.’’

Over de kosten van de hele operatie is Kist nogal laconiek. De gemeente heeft er nu 1,5 miljoen euro uitgetrokken. ,,Het rijk zegt de kosten te gaan compenseren. Wij schieten nu dus als het ware geld voor en hopen dat het rijk later compenseert. Het risico is dat je de 1,5 miljoen euro kwijt bent. En er mogelijk nog meer geld bij moet.’’

Zoals bekend wordt er na de gemeenteraadsverkiezing gewerkt aan de vorming van een nieuwe coalitie en een nieuw college van B&W. ,,De crisisorganisatie blijft alleen met nieuwe bestuurders. De ambtelijke steun blijft ook. Ik zal de zaak netjes achter laten. Ze hoeven dus niet van nul te starten. Als we Overgoo kunnen regelen is die zorg weg. Hetzelfde geldt voor de school in De Haar. Dan hebben een hoop gedaan in twee maanden.’’

Nog één vraag: hoe zat het nou met het aanbod 100 noodopvangplaatsen te organiseren dat kort daarop weer werd ingetrokken? Kist: ,,De bedoeling was 100 plaatsen te realiseren. Maar toen bleek dat er drie, vier, vijf Van der Valk hotels beschikbaar waren waarmee de 2000 plaatsen die we moesten vinden er waren. Toen was het dus niet meer nodig en hebben we dat laten vallen.’’ (foto gemeente LV)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter