Nieuws
Hulp voor Oekraïnse vluchtelingen

‘Ik wil graag helpen, maar hoe?’ Deze vraag wordt vaak gesteld sinds de oorlog in Oekraïne is uitgebroken. LVvoorElkaar zet acties op een rij en maakt matches tussen inwoners die zich vrijwillig willen inzetten, en organisaties die deze extra handen goed kunnen gebruiken.

,,Je merkt dat de situatie in Oekraïne ook in Leidschendam-Voorburg leeft. Mensen staan op en willen echt iets doen”, vertelt Liesbeth van den Ende. Daarom heeft zij samen met haar collega’s Laura Visser en Henriette Lammers van LVvoorElkaar alle vrijwilligersvacatures bij vluchtelingenorganisaties op een rij gezet.

,,Er is bijvoorbeeld vraag naar taalmaatjes, die nieuwkomers uit Oekraïne, maar ook uit andere landen, kunnen helpen bij het leren van de Nederlandse taal. En naar vrijwilligers die kinderen en jongeren kunnen helpen bij hun huis- en schoolwerk. Kun je alleen vanuit huis vrijwilligerswerk doen? Dan kun je een tekening maken of een kaartje schrijven voor een vluchteling, om hem of haar een hart onder de riem te steken.”

Er zijn ook vrijwilligersfuncties die specifiek ontstaan zijn door de crisis in Oekraïne. Liesbeth: ,,Speciaal voor vluchtelingen uit Oekraïne zoekt het Leger des Heils vrijwilligers die willen helpen bij het ondersteunen van gastgezinnen waar vluchtelingen verblijven. En er wordt gezocht naar vrijwilligers die bij de landelijke noodopvanglocaties kunnen helpen, bijvoorbeeld bij het klaarzetten van bedden en het uitdelen van eten.”

Inwoners die vrijwilligerswerk willen doen, maar nog niet precies weten wat voor functie bij hen past, kunnen zelf een aanbod plaatsen met meer informatie over zichzelf. ,,We zien bijvoorbeeld dat mensen zich aanbieden die Russisch spreken of die zelf uit Oekraïne komen en de taal en de cultuur kennen. Vrijwilligersorganisaties kunnen zelf contact met deze vrijwilligers opnemen als ze een vacature hebben waarbij deze kwaliteiten van pas komen.”

Heeft u interesse in het doen van vrijwilligerswerk? Of wilt u weten welke acties er zijn voor vluchtelingen uit Oekraïne? Neem dan contact op met LVvoorElkaar via 070 – 337 0377. Of kijk eens op de actiepagina van https://www.lvvoorelkaar.nl/ (foto gemeente LV)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com