Nieuws
Oranjekwartier Voorburg: te slopen woningen monument

De 96 te slopen sociale huurwoningen in het Voorburgse Oranjekwartier moeten worden aangewezen als gemeentelijk monument en zo een beschermde status krijgen. Dat heeft de Welstands- en monumentencommissie B&W geadviseerd.

Verantwoordelijk wethouder Jan Willem Rouwendal wil er echter niet toe overgaan het advies van de commissie te volgen. Hij wil eerst horen wat de gemeenteraad ervan vindt. B&W moeten uiterlijk 28 juni een knoop doorhakken. Dat besluit staat open voor inspraak. Daarna valt een definitief besluit waar tegen bezwaar en beroep aangetekend kan worden.

De woningen zijn eigendom van woningcorporatie Wooninvest. Die wil sloop/nieuwbouw. In een reactie stelt de corporatie dat een besluit van B&W tot het aanwijzen van de panden als monument nieuw onderzoek vergt naar de toekomst ervan. Dat onderzoek duurt 15 maanden, aldus Wooninvest. Het kost geld, en dat is er dan niet voor onderhoud en nieuwbouw.

Bij het onderzoek wordt niet alleen gekeken naar renovatie (sloop kan niet meer vanwege de beschermde status) maar ook naar verkoop, zo stelt Wooninvest. Dan zullen de woningen dus uit de sociale sector verdwijnen.

Rouwendal laat de gemeenteraad weten dat het opvolgen van het advies van de commissie betekent dat Wooninvest nog wel een sloopvergunning kan aanvragen doch dat die alleen wordt verleend als de monumentale status zich daar niet tegen verzet. Indien het advies niet wordt opgevolgd kan Wooninvest doorgaan met sloop/nieuwbouw.

De wethouder stelt dat een eventuele verkoop van de panden in strijd is met afspraken die de gemeente regionaal maakte voor de realisatie van sociale woningen. Verder wijst hij erop dat renovatie weliswaar samen kan gaan met verduurzaming doch dat de doelstellingen inzake energiebesparing in 2050 dan niet worden gehaald. Bij nieuwbouw is dat wel het geval.

De 96 panden stammen uit 1920-1921. De meeste bewoners willen renovatie. Ook dan zullen zij echter tijdelijk hun woning uit moeten, net als bij sloop/nieuwbouw. Het Cuypersgenootschap en erfgoedvereniging Heemschut hadden om het toekennen van de monumentale status aan de panden gevraagd.

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter