Activiteiten
Ludens in sfeer van Charles Aznavour

Dit is het programma tot en met 7 mei van Theater Ludens, Burg. Feithplein 95, Voorburg. Kaartverkoop is alleen tijdens kassa openingstijden op woensdag en zaterdagmiddag tussen 14.00 – 16.00 uur en via de website.

Donderdag 28 april: Filmhuis  / Pavarotti / Verenigd Koninkrijk/Verenigde Staten 2019. Aanvangstijd 15.00 uur. Toegangsprijs € 9,00, met bibliotheekpas €8,00. 

Documentaire van Ron Howard. Luciano Pavarotti (1935-2007), de bekendste en misschien wel meest getalenteerde operazanger ooit, had een leven met uitzonderlijke hoogtepunten en zware dieptepunten. Zijn artistieke ambities, zijn ongekende talent en zijn nauwe band met het publiek maakten hem tot wereldster. Met beelden uit het familiearchief, interviews en tv-registraties brengt regisseur Ron Howard een ode aan een van de grootste artiesten aller tijden.

Donderdag 28 april: Filmhuis  / Nomadland / Verenigde Staten 2020. Aanvangstijd 20.00 uur. Toegangsprijs € 9,00, met bibliotheekpas €8,00.  

Drama van Chloé Zhao. Met o.a. Frances McDormand, Bob Wells en David Strathairn. Poëtisch meesterwerk van de Chinese Zhao over de Amerikaanse Fern, een zestiger die na het overlijden van haar man alles achterlaat en als heuse nomade in een camper van plek naar plek trekt. Op zoek naar tijdelijke klusjes, omdat ze anders financieel niet rond kan komen. En ze is niet de enige, want onderweg komt ze veel zestigplussers tegen die ook – soms noodgedwongen, soms vrijwillig – hebben gekozen voor een bestaan als moderne nomade. Weinig plot, maar veel sfeer, prachtige beelden en een indrukwekkende hoofdrol van McDormand. Winnaar van drie Oscars (beste film, regie en vrouwelijke hoofdrol).

Vrijdag 29 april: Concert / Mart Hillen  / Mart & Movies. Aanvangstijd 20.30 uur. Toegangsprijs € 17,00.

In zijn nieuwe theaterprogramma ‘Mart & Movies’ vertelt Mart Hillen, het jongste gitaarfenomeen van Nederland, over zijn passie voor films en de muziek die ervoor gemaakt is. Hij speelt door hem opnieuw gearrangeerde filmmuziek uit klassiekers als ‘Titanic’ en ‘Mission Impossible’, maar ook uit recente films als ‘Bohemian Rhapsody’ over Queen en ‘Yesterday’ over The Beatles. Op zijn 21ste veroverde Mart Hillen de theaters met zijn eerste soloprogramma ‘In Concert’. Wie hem heeft gezien en gehoord, wil meer. Met zijn virtuoze gitaarspel schept hij schilderachtige beelden die het publiek meenemen in een andere wereld.

Zaterdag 30 april: Cabaret  /  Kirsten van Teijn / (S)experiment. Aanvangstijd 20.30 uur. Toegangsprijs € 18,50.      

In ‘(S)experiment’ onderzoekt Kirsten nieuwe vormen in de liefde. Ze wapent zichzelf tegen begrenzingen en onvrijheden. Het is tijd het harnas af te doen en hartstochtelijk te vechten voor de liefde. En niet voor één liefde, maar meerdere liefdes en voor zowel mannelijke als vrouwelijke liefde. Want waarom moet je kiezen in een tijd waarin er meer is tussen hetero en homo en we uit onze hokjes barsten? Kirsten eert de 21e -eeuwse liefde in al haar verschijningsvormen. Dus nu is ze samen met haar vriend én haar vriendin. Waarom ook niet? Nou ja, misschien omdat je nu twee keer zoveel hebt om je aan te ergeren. Of omdat een seksrooster net zo opwindend is als een schoonmaakrooster. Een voorstelling met hilarische anekdotes en prachtige liedjes over gender, seksualiteit en identiteit.

Woensdag 4 mei : Lezing van Anne Marie  Boorsma  over de film  Charlotte. Aanvangstijd 14.00 uur. Toegangsprijs € 5,00 .

Anne Marie Boorsma is kunsthistorica. Zij studeerde in 1988 af in de kunstgeschiedenis van de moderne tijd aan de Rijksuniversiteit  Leiden. Haar bijvakken waren theaterwetenschap en psychologie. Film heeft haar altijd gefascineerd. In haar studententijd was ze dan ook vaak te vinden in de bioscoop. In Leiden volgde ze de colleges filmgeschiedenis van Nico  Brederoo. Ze was daar zo enthousiast over dat ze besloot af te studeren op een filmhistorisch onderwerp. Ze koos voor een film van Ingmar Bergman. Het resulteerde in een half-historische, half-psychologische afstudeerscriptie.

Ondertussen geeft Anne Marie  al bijna dertig jaar cursussen kunstgeschiedenis in Voorburg en Den Haag. Daarbij kiest ze altijd thema’s uit de 19de en 20ste eeuw en de hedendaagse kunst. Centraal daarin staat de relatie tussen de beeldende kunsten, literatuur, film en theater. Als u deze introductie/lezing bijwoont, krijgt u meer inzicht in de film. Anne Marie  attendeert u op feiten die u normaliter (misschien) niet opgevallen zouden zijn. En tijdens het bekijken van de film denkt u ‘o ja, dat werd al verteld’. Voor zowel de lezing als de film moet u een kaartje kopen.

Woensdag 4 mei: Filmhuis / Charlotte / Nederland/Duitsland 1981. Aanvangstijd 15.00 uur. Toegangsprijs € 9,00. 

Drama van Frans  Weisz. Met o.a. Birgitt Doll, Derek Jacobi, Elisabeth  Trissenaar, Max Croiset en Brigitte  Horney. Het scenario van Judith Herzberg en  Weisz heeft enkele zwakke plekken, maar voor het overige is dit een film met klassieke allures. De internationale bezetting doet het voortreffelijk, met name  Doll  als Charlotte Salomon die in 1939 uit Berlijn vlucht, maar vier jaar later in Auschwitz omkomt. Nauw aansluitend op de sfeer van de gouaches en tekeningen die de echte Salomon omstreeks 1940 in Frankrijk maakte, is deze film een verdieping van de persoonlijke stijl van Weisz.

Donderdag 5 mei: Filmhuis / de slag om de Schelde / Nederland 2020. Aanvangstijd 20.00 uur. Toegangsprijs € 9,00, met bibliotheekpas €8,00.

Oorlogsfilm van Matthijs van Heijningen jr. Met o.a. Gijs Blom, Jamie Flatters, Susan Radder, Jan Bijvoet en Tom Felton. Groots opgezette film over een enigszins vergeten hoofdstuk uit WOII. Het scenario van Paula van der Oest (‘The Domino Effect’) volgt drie jonge personages: een Zeeuws verzetsmeisje, een Nederlandse nazi en een Britse piloot. Door de constante perspectiefwisselingen duurt het even voor de film op gang komt, maar de toon is aangenaam genuanceerd en onsentimenteel. Regisseur Van Heijningen (van Hollywoodgriezelfilm ‘The Thing’) voert de spanning vaardig op en focust meer op persoonlijk drama dan groot spektakel, wat vooral goed uitpakt in de bloedstollende, Saving Private Ryan-achtige finale.

Vrijdag 6 mei: Concert /  Britta  Maria en Maurits  Fondse  / Aznavour, mon amour. Aanvangstijd 20.30 uur. Toegangsprijs € 18,50. 

Britta  Maria presenteert ‘Aznavour, mon Amour’. Charles  Aznavour, de zanger, de componist, de tekstschrijver. De man die Frankrijk en uiteindelijk de hele wereld veroverde met zijn prachtige liedjes en stem. Zijn rijke oeuvre wordt bezongen door zangeres Britta Maria (chansons van Schoonheid en Troost) en pianist/zanger  Maurits Fondse (Matthijs van Nieuwkerk noemde hem één van de beste pianisten van Nederland) en accordeonist  Oleg  Fateev (o.a. ‘Brel, de Zoete Oorlog’ met Jeroen Willems). Ook Simone Sou, drummer en percussioniste en afkomstig uit Brazilië speelt vanavond mee. Ze pendelt al jaren heen en weer tussen Nederland en Brazilië. In Brazilië speelt ze met grote artiesten zoals Chico Cesar. In Nederland vormt ze een duo met haar man, accordeonist Oleg Fateev en is ze in de jazz- en wereldmuziek-scène actief. Met chansons in het Frans en een enkele (eigen) vertaling naar het Nederlands en Engels.
Ze spelen de prachtige chansons van  Aznavour  en vertellen tussen door over zijn leven: zijn strijd om zanger te worden, want Frankrijk wilde in eerste instantie niets van hem weten. Zijn schrijftalent – hij schreef o.a. ook liedjes voor Edith Piaf -, zijn volhardendheid, zijn engagement en zijn uiteindelijke triomf.

Zaterdag 7 mei: Lezing / Bart van Loo / De Bourgondiërs. Aanvangstijd 20.30 uur. Toegangsprijs € 22,50. 

Met ‘De Bourgondiërs’ schreef Bart Van Loo een ongeziene voltreffer: meer dan 150.000 verkochte exemplaren, lyrische recensies en één van de best beluisterde podcasts uit de Lage Landen. Om zijn zegetocht in stijl af te sluiten bewerkte meesterverteller Van Loo zijn oerverhaal tot een uniek stuk verteltheater.

Waar komen we vandaan? Om die vraag te beantwoorden doorkruist Bart Van Loo de Middeleeuwen. Hij neemt ons op sleeptouw langs brandstapels en banketten, de pest en riddertoernooien, Jeanne d’Arc en Filips de Goede. Een historische rollercoaster die eindigt bij het ontstaan van de Lage Landen. Denk aan veldslagen à la Game of Thrones. Denk aan de prentenboeken van ’s Lands Glorie. Denk ook aan de geschiedenislessen van je allerbeste leerkracht. Humor en spanning. Anekdotiek en inzichten. Maak je klaar voor een wervelende brok cultuurgeschiedenis.

 

 

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter