Nieuws
Moskee-onderzoek moet geheim blijven

Onderzoeksbureau NTA dat in opdracht van oud-burgemeester Klaas Tigelaar onderzoek deed naar links- en rechtextremisme in de gemeente, wil dat hun rapport aan de gemeente geheim blijft. Men heeft bij de Commissie voor de bezwaarschriften protest aangetekend tegen een openbaarmaking.

Er liggen bij de gemeente acht verzoeken op grond van de Wet openbaarheid bestuur (WOB) om het stuk te openbaren. De gemeente heeft daar wel oren naar doch de door NTA aangespannen procedure blokkeert uitvoering ervan vooralsnog.

Volgens NTA was het stuk bedoeld voor intern beraad bij de gemeente, zou openbaarmaking de concurrentiepositie van NTA schaden, en zou uit openbaarmaking kunnen blijken met wie NTA contact had voor het onderzoek en wie men bij de moskee in Leidschendam op de korrel had.

Personen die in het NTA-stuk met naam en toenaam worden genoemd hebben overigens wel inzicht in het rapport gehad. Het gaat daarbij onder andere om bestuursleden van de moskee zelf en personen die de overkoepelende Stichting runnen.

De gemeente zou 60.000 euro aan NTA hebben betaald voor het onderzoek. Het rapport van dik tien bladzijden leverde echter geen voor beleid bruikbare informatie op. Er is verder ook niets mee gedaan.

NTA zegt zich bezig te houden met complexe maatschappelijke ontwikkelingen en zoeken naar effectieve oplossingen. ‘We onderzoeken extremistische groeperingen, geven advies over veiligheidszaken, treden op als deskundigen bij rechtszaken en geven trainingen’, staat op hun site.

‘Het wordt ons niet altijd in dank afgenomen als we risico’s en gevaren duiden. Het roept veel emoties op en raakt vaak persoonlijke belangen of gevoelige onderwerpen. Weglopen en niet benoemen is het makkelijkst, maar past niet bij wie we zijn. We doen geen stap terug als het spannend wordt, maar juist een stap naar voren’.

‘Alleen dan dragen we bij aan een samenleving die ruimte biedt voor verschillende opvattingen en overtuigingen. Onze samenleving is het waard om te beschermen. Dit motiveert ons iedere dag om bij NTA te werken aan het vergroten van de sociale veiligheid en het beschermen van de rechtsstaat’.

Directeur van NTA is Najib Tuzani, oud-politiechef Apeldoorn (tot 2018) en afgestudeerd in islamitische theologie. Tuzani werd in 1984 in Haarlem geboren. In 2003 ging hij bij de politie werken. Overigens zijn alle persoonlijke gegevens over bij NTA betrokken personen uit de registers van de Kamer van Koophandel gewist.

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter