Nieuws
Gemeente in actie tegen wateroverlast

De gemeente tracht door een aantal maatregelen wateroverlast veroorzaakt door overtollige regenval in verband met de klimaatverandering, tegen te gaan. Concreet gaat het daarbij om het vervangen van plaveisel door groen, aanleggen van waterberging, aanleggen van wadi’s (greppels in woonwijken), het herbestarten van wegen zodat water sneller weg kan lopen, en het loskoppelen van regenpijpen van het riool.

Dit jaar wordt er in elk geval 131 vierkante meter plaveisel weggehaald aan het Van Wassenaer-Hoffmanplein in Voorburg. Soortgelijke ingrepen staan gepland voor Prins Bernhardlaan Voorburg (noordzijde, tussen Spinozalaan en Kon. Julianalaan), Parkweg Voorburg (bij Einddorpstraat) en op de kruising Van Wateringenlaan / Laan van Nieuw Oosteinde Voorburg. Daarbij zijn aantallen vierkante meters nog niet bekend.

Nieuwe waterbergingen zullen met name worden aangelegd bij ruimtelijke ontwikkelingen zoals de bouwprojecten Vliethaven Leidschendam (Pasnashofweg/Veursestraatweg) en Vlietvoorde Leidschendam (tussen N447 en Vliet).

Concrete plannen voor nieuwe wadi’s zijn er nog niet. De aanleg van wadi’s in de wijk Prinsenhof-laag Leidschendam is wel in onderzoek. Daarover is ook nog overleg met de wijkbewoners nodig. Herstraten van wegen gebeurt dit jaar bij de Prinses Beatrixlaan Leidschendam en de Prins Bernhardlaan Voorburg (noordzijde, bij Corbulo-gebouw).

Het vervangen van de riolering door een gescheiden rioolstelsel staat in diverse wijken gepland. Dit jaar gaat het om Strabolaan en omgeving Voorburg. In de komende jaren volgen: Prinsenhof laagbouw Leidschendam, Dr. van Noortstraat Stompwijk, Fauckenbergestraat Voorburg, Marcellus Emantslaan Voorburg, Veursestraatweg Leidschendam, Prins Bernhardlaan Voorburg, Kon. Julianalaan Voorburg, Huygenskwartier Voorburg, Ridder Snoeckaertlaan Voorburg, Flaviusstraat/ Overburghkade Voorburg, Van Pabstlaan en omgeving Voorburg, Zaagmolenstraat Leidschendam, Santhorststraat Stompwijk.

In 2020 verving de gemeente 670 vierkante meter plaveisel door groen, in 2021 430 vierkante meter. In beide jaren ging het uitsluitend om Voorburg. De laatste grote waterbergingsprojecten in de gemeente waren in de periode 2015-2018: Park ’t Loo Voorburg en het Waterspoorpark (langs de lijn Amsterdam-Rotterdam).

Wadi’s kwamen er in 2009 (Vlietweg Leidschendam), 2017 (Tolkreek Leidschendam), 2019 (Oude Bleijk Leidschendam), 2020 (Kastelenring Leidschendam) en 2021 (H. van Boeijenlaan Voorburg). Herstraten gebeurde in 2019 in de Nieuwstraat en Oude Bleijk (beiden Leidschendam). In 2020 Prins Bernhardlaan Voorburg (twee plekken) en Kastelenring/Hogeland Leidschendam. In 2021 waren aan de beurt: Rodelaan Voorburg, Oranjelust Voorburg, Willemstraat/Koninginnelaan Voorburg, deel van de Strabolaan Voorburg. (illustratieve foto)

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter