Nieuws
Ombouw kerk op losse schroeven

Projectontwikkelaar Steenvlinder doet een nieuw onderzoek naar de financiële en praktische haalbaarheid van de ombouw van de leegstaande kerk Onze lieve Vrouwe ten Hemelopneming, Laan van Nieuw Oost Einde Voorburg, tot woningen. Dat is nodig nu de welstand- en monumentencommissie een eerder plan heeft afgekeurd.

Steenvlinder wil cascowoningen in de kerk bouwen die kopers dan zelf moeten afmaken. In een eerder ontwerp werd uitgegaan van dakkapellen, een opbouw en bebouwing van de kerktuin. De welstand- en monumentencommissie heeft echter geoordeeld dat de woningen binnen het bestaande kerkgebouw en de pastorie moeten komen.

Het oordeel van de commissie heeft volgens Steenvlinder gevolgen voor de haalbaarheid van het plan en het aantal woningen dat gerealiseerd kan worden. De ontwikkelaar werkt nu aan een nieuw plan voor de kerk. Hoeveel woningen er dan nog kunnen komen is vooralsnog onduidelijk.

Het nieuwe plan moet opnieuw door de welstand- en monumentencommissie worden beoordeeld. Bovendien moet de Rijksdienst voor cultureel erfgoed akkoord gaan aangezien de kerk een rijksmonument is. Pas nadat beide instanties groen licht hebben gegeven kan Steenvlinder een vergunning voor de bouw aanvragen bij de gemeente.

De ontwikkelaar zegt nu te ‘hopen’ dat eind dit jaar of begin 2023 gestart kan worden met de verkoop van de te realiseren woningen. Steenvlinder is sinds september 2020 eigenaar van het kerkgebouw. Dat stond al sinds 2008 leeg.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter