Nieuws
Gemeente biedt herdenkingsstenen aan

De gemeente biedt 234 stenen die men in 2020 ontving in het kader van 75 jaar vrijheid aan inwoners aan die ze op 4 mei kunnen neerleggen bij het Monument voor Vrede en Veiligheid in het kader van de dodenherdenking.

De stenen zijn afkomstig van het lichtmonument ‘Levenslicht’ dat het Nationaal comité 4 en 5 mei in 2020 hanteerde om 75 jaar vrijheid te vieren. De 234 stenen die Leidschendam-Voorburg ontving staan gelijk aan het aantal Joodse slachtoffers van de Holocaust afkomstig uit de gemeente. Hun namen staan op het Monument voor Vrede en Vrijheid. De gemeente biedt nu nabestaanden en andere geïnteresseerden de gelegenheid de stenen te gebruiken bij de herdenking op 4 mei.

Het leggen van stenen bij een graf als teken dat degene die ze legde er is geweest en de doden heeft herdacht is een Joods gebruik. Volgens een woordvoerster heeft de gemeente tot dusverre niet vernomen dat er inwoners zijn die een ander gebruik hebben dat gerelateerd is aan het herdenken van de oorlogsslachtoffers die op het Monument van Vrede en Vrijheid worden genoemd. Als dit het geval is, dan kijkt de gemeente welke mogelijkheden er zijn om dit een plek te geven tijdens de herdenking.

Stadsbeheer is ondertussen druk bezig om alles weer in gereedheid te brengen voor de Nationale Dodenherdenking bij de monumenten De Naald, Park Leeuwenbergh en het Monument voor Vrede en Vrijheid in het Sijtwendepark. De vlaggenmasten zijn weer geplaatst, het groen is weer in model geknipt en de zomerbloeiers zijn weer geplant.
Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter