Nieuws
Nationale Kinderherdenking op West

De oorlog in Oekraïne laat zien dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Op woensdag 4 mei staat de Nationale Kinderherdenking (NKH) hierbij stil. De herdenking voor, door en met kinderen is voor de zevende keer bij Madurodam met 5000 aanwezigen en wordt live uitgezonden op www.nationalekinderherdenking.nl en Omroep West.

 De NKH geeft kinderen de mogelijkheid om op hun eigen manieren te herdenken en stil te staan bij het belang van vrijheid. Niet alleen slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en vredesmissies worden tijdens de NKH herdacht, maar ook kinderen die een hedendaagse oorlog hebben meegemaakt krijgen de gelegenheid om hun persoonlijke verhaal te vertellen. Dit jaar kiest de NKH voor een nieuwe vertelvorm om zo nog beter bij de belevingswereld van kinderen en jongeren aan te sluiten. Tijdens de herdenking doen zowel het publiek als kijkers thuis mee aan de interactieve film ‘De onmogelijke keuzes van Daan’. Zo worden zij uitgedaagd om keuzes te maken over oorlog en vrijheid.

De 12-jarige Markiian uit Kiev deelt zijn oorlogsverhaal uit Oekraïne, nu twee maanden geleden. Om acht uur volgen de twee minuten stilte, waarmee we kinderen de Nederlandse traditie van het gezamenlijk twee-minuten-stil-zijn als eerbetoon meegeven. De taptoe wordt gespeeld door de 17-jarige Roas Kuipers. Daarna worden er kransen gelegd en is er een speciaal eerbetoon, bedacht en uitgevoerd door kinderen.

De film ‘De onmogelijke keuze van Daan’ laat kinderen meeleven met de hoofdrolspelers en laat ze nadenken over hun eigen keuzes. Daan, Yara, Milan en Storm komen in een oorlog terecht in deze tijd, in hun eigen wijk, hier in Nederland. De hoofdvraag die aan hen gesteld wordt: stel je voor het is hier in Nederland oorlog, wat zou jij dan doen? Om kinderen te laten beseffen dat elke keuze gevolgen heeft.

Afhankelijk van de keuze van de kijker, ontwikkelt het verhaal zich verder. Drie keuzemomenten met acht verschillende uitkomsten. Elke keuze kan het verschil maken tussen vrijheid en onvrijheid en heeft dus een andere afloop. De film is op de website van NKH te zien: https://www.nationalekinderherdenking.nl/

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter