Nieuws
Nieuwbouw Appelgaarde duurt nog jaren

Het gaat nog vele jaren duren voordat er op de locatie Appelgaarde 2-4 Voorburg, nieuwe torenflats verschijnen. Dat blijkt uit mededelingen van de gemeente. Voor de nieuwbouw is het ondergronds brengen van de hoogspanningskabels die ter plekke langs de spoorbaan lopen een ‘randvoorwaarde’. Beheerder Tennet moet daartoe een haalbaarheidsonderzoek doen. De kabels zullen op zijn vroegst in 2027 onder de grond kunnen liggen, aldus de gemeente. Pas daarna kan sloop/nieuwbouw starten.

De gemeente start ondertussen een nieuw participatieproject over de nieuwbouw. Appelgaarde 2-4 staat al jaren leeg. Het kantoorpand zou plaats moeten maken voor drie woontorens: 19, 9 en 7 etages hoog. Daarnaast zou de omgeving opnieuw ingericht moeten worden en zou er evenwijdig aan het spoor ter hoogte van de huidige P&R een flat moeten komen van 7 etages. In totaal gaat het om 450 nieuwe woningen.

De wensen van omwonenden zijn in 2017 en 2018 al eens gepeild. In 2020 heeft de gemeenteraad een ontwikkelvisie vastgesteld. Die moet ‘vertaald’ worden in een ruimtelijk kader. De participatie daarover mislukte in 2021 toen bleek dat de omwonenden niets te zeggen hadden over de omvang van de woningbouw en de komst van de torenflats. Omwonenden vinden de woningbouw veel te massaal en een aantasting van hun wijk.

Inmiddels is besloten dat ook een leefbaarheidseffectrapportage deel uit gaat maken van het proces. Op 12 mei wil de gemeente bij een inloopbijeenkomst in het Raadhuis Leidschendam (19.30-21.30 uur) duidelijk maken hoe men nu denkt verder te gaan met de participatie. In elk geval wil de gemeente gaan werken met themabijeenkomsten.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter