Nieuws
Opvang Oekraïners: twee jaar en geen 3,5

De gemeente gaat Oekraïnse vluchtelingen gedurende maximaal twee jaar (24 maanden) opvangen in het leegstaande kantoorpand Vlietweg 16-17 in Leidschendam. Dat blijkt uit de vergunningaanvraag. Verantwoordelijk wethouder Floor Kist berichtte eerder dat het om 3,5 jaar zou gaan.

Het kantoorpand is ruim 2300 vierkante meter groot. Het stond te huur voor 19.200 euro per maand exclusief btw. Wat de gemeente aan huur betaalt is onbekend. De gemeente zal bovendien voor de kosten van inrichting moeten opdraaien.

De huurdeal is voor de wethouder met ontwikkelaar IMP/Impact afgesloten. Daaruit blijkt dat voor de tijdelijke huisvesting van de Oekraïners de bestemming van het pand tijdelijk gewijzigd moet worden van kantoor in wonen. Het pand zelf is eigendom van Dura Vermeer (ontwikkelaar/bouwer) en Vlietsaete Rotterdam BV. Vlietsaete is via enkele andere b.v.’s eigendom van IMP/Impact.

De gemeente heeft voor de huisvesting van de Oekraïners in het pand een akoestisch onderzoek laten doen. Dit in verband met verkeerslawaai van omliggende wegen en geluid van tram 19. Er hoeven geen aanvullende geluidwerende maatregelen getroffen te worden, zo luidde de conclusie.

B&W hopen rond de 140 vluchtelingen die nu in noodopvanglocaties verblijven een plek te kunnen geven: vooral Oekraïense vrouwen met kinderen of bejaarden. De eersten zouden er over drie maanden terecht moeten kunnen.

In een brief aan de gemeenteraad laat wethouder Floor Kist nog het volgende weten:

– de taakstelling van de gemeente om Oekraïnse vluchtelingen op te vangen was 136. Daar komen er minstens 68 bij. Daarnaast wordt gekeken naar een nieuwe verdeling op grond van het inwonersaantal van gemeenten. Dat zou betekenen dat Leidschendam-Voorburg nog veel meer Oekraïners op moet vangen,

– omdat de opvang voor vluchtelingen niet zijnde Oekraïners die mogen blijven (statushouders) vol zit, moet Leidschendam-Voorburg op korte termijn 19 van hen aan woonruimte helpen,

– er zijn twee plekken gevonden voor de snelle realisatie van flexwoningen. In één geval weigert de eigenaar medewerking,

– de activiteiten voor de Oekraïners en de statushouders vergen meer ambtelijke inzet. Daarom worden andere projecten getemporiseerd,

– het aantal Oekraïnse vluchtelingen in de gemeente bedraagt 188 waarvan 46 jeugdigen onder 18 jaar. Het eerder gemelde aantal van 347 klopt niet. Het verschil is ontstaan door taalproblemen en het hanteren van een ander schrift (cyrillisch),

– vanaf 23 mei is De Haar 200 beschikbaar voor onderwijs aan Oekraïnse kinderen, en mogelijk ook kinderopvang. Bij de Oekraïnse school Wesselka in Voorburg komen op zaterdagen nu 191 leerlingen.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com